Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Bellen op de fiets

Sinds kort mag je niet meer bellen op de fiets.
Dus was ik druk doende m’n bel -als zijnde voortaan overbodig- van m’n fiets te schroeven, toen het tot me doordrong dat het niet ging om het bellen op de fiets maar om het telefoneren op de fiets.
Omdat tegenwoordig niemand meer belt op de fiets kan je nu dus rustig spreken van bellen op de fiets. Dan begrijpt iedereen wat je bedoelt. Behalve ik dus.

Globaal gesproken zijn er vier mogelijkheden bij het bellen op de fiets.
A. Je zit op de fiets en belt iemand.
B. Je zit op de fiets en je wordt gebeld door iemand.
C. Je bent thuis en je belt iemand die op de fiets zit.
D. Je bent thuis en je wordt door iemand gebeld die op de fiets zit.
Om er zeker van te zijn dat we niets over het hoofd zien, behandelen we alle mogelijkheden.

A. Je zit op de fiets en belt iemand.
Dan ben je van de pot gerukt. Niet omdat je met dat bellen de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Want dat doe je natuurlijk niet. Alleen een volslagen gestoorde randdebiel zou kans zien wegens bellen op de fiets een ongeluk te veroorzaken. Maar die kans was er ook als hij niet gebeld zou hebben. Ik bedoel dus eigenlijk, dat je nooit iemand moet bellen als je op de fiets zit. Dat doe je gewoon niet. Al was het alleen maar uit overwegingen van fatsoen en respect. Je gaat toch ook niet iemand bellen als je ligt te wippen? Of als je met iemand staat te praten? Of als je uit je neus zit te eten?

B. Je zit op de fiets en je wordt gebeld door iemand.
Wat is wijsheid? Neem je op? Of laat je je telefoon net zolang rinkelen tot hij uit zichzelf weer stil wordt? Ik zou zeggen: laat je telefoon lekker thuis. Dan kan je ook niet gebeld worden als je op de fiets zit.

C. Je bent thuis en je belt iemand die op de fiets zit.
Dat weet je natuurlijk niet van tevoren. Want als je het wist had je hem niet gebeld.
De fietser neemt dan op. Of niet.
Als hij opneemt, zeg jij, niet wetend dat hij op de fiets zit, gewoon om dat je dat altijd doet, wie je bent en vraag je of het even uitkomt dat je belt. Want dat doe je altijd. Niet alleen omdat je goed bent opgevoed, maar ook, omdat het zou kunnen zijn, dat degene die je belt op de fiets zit.
In dat geval zegt die persoon misschien dat hij op de fiets zit. Waarop je terstond sorry zegt en dat je later nog wel eens terugbelt.
Maar als hij niet zegt, dat hij op de fiets zit zou het dus best zo kunnen zijn, dat hij een volslagen gestoorde randdebiel is met alle gevolgen van dien.
In ieder geval hoor je aan zijn gehijg, het getoeter, het optrekken van automobielen en het gepiep van remmen duidelijk dat hij aan het fietsen is. En dan leg je dus gauw weer neer.
In zeldzame gevallen neemt de fietser niet op. Dan hebben we te maken met een verstandige fietser. Of hij is zijn mobieltje vergeten.

D. Je bent thuis en je wordt door iemand gebeld die op de fiets zit.
Dat hoor je natuurlijk onmiddellijk aan het gehijg, het getoeter, het optrekken van automobielen en het gepiep van remmen.
Ik zou zeggen: Doe onmiddellijk je telefoon weer uit, neem een neut en geniet zelf van het leven voor het te laat is.
Geplaatst op: Vrijdag 29 mei 2015 om 08:53 uur
1794000
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld