Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Benidorm Bastards

Natuurlijk. Ik weet heus wel, dat ik me als 67-jarige, in de ogen van een kloeke tiener of een hippe twintiger, als een suffe malloot gedraag. Zo heb ik alleen bij wijze van uitzondering een mobieltje op zak. Ik draag wel steeds een echte boodschappentas. Ik zoek zelf mijn weg, zonder andere hulpmiddelen dan een kaart of een plattegrond. Ook heb ik allerlei vreselijke problemen met mijn lap-top die het jonge volkje in een handomdraai zou hebben opgelost. En als ik de huidige generatie eens aanpreek met zinnen van meer dan vijf woorden denken ze dat ik bevangen werd door een elliptische aanval.

Onbegrip alom dus. Maar was het in mijn tijd niet hetzelfde? Hoe keek ik neer op de bekrompen inzichten van mijn ouders omtrent een mogelijke toekomst vol sexuele vrijheden. Hoe verachtte ik ze om hun fantasieloze, omvangrijke ondergoed. En wat was die bakelieten knop van de draadomroep toch een lullig, primitief ding vergeleken bij mijn eigen, zelfgebouwde versterker met tuner.
Generatiekloven gaan onlosmakelijk gepaard met voortschrijdende techniek en zullen, zolang de techniek voortschrijdt, blijven bestaan.

Toch is er hoop.
Zo keek ik laatst op You-Tube (jawel, men gaat met zijn tijd mee) naar een paar afleveringen van ‘Benidorm Bastards’. Een Belgisch initiatief waarin nu eens niet de ouderen worden geshockeerd door het gedrag van jongeren maar net andersom.
Ik geef hierbij met buitengewoon veel genoegen een paar voorbeelden die steeds in het bijzijn van een of meerdere jongeren plaatsvonden:
-Een paar stokoude dames hangen een spandoek aan een viaduct met de tekst: ‘We fuck you on the first date’.
-Een behoeftige, oude man zit vastgeknoopt met z’n overhemd rond een lantaarnpaal en vraagt aan jeugdige voorbijgangers hem te bevrijden.
-Twee oudere heren in zwembroek kijken in een zwembad onder de kier van de deur van een dameskleedhokje.
-Een oude man in een rolstoel herhaalt in een supermarkt steeds maar weer: ‘Fuck you! I won’t do what you tell me!’.
-Twee oude mannen slaan met hun rollator in op een geparkeerde auto.
-Twee oude dames laten elkaar in een bushokje uitgebreid de (omvangrijke) lingerie zien die ze zojuist hebben aangeschaft.
-Een sportieve oude heer gooit in een museum dart-pijltjes in een schilderij.
-Er zitten jongeren aan de voet van een standbeeld te chillen. Er zit ook een oude vrouw bij. Een oude man stapt uit z’n rolstoel en begint de oude vrouw uitvoerig te bepotelen en te zoenen.

Het gaat bij al deze, in scene gezette acties natuurlijk om de reacties van de aanwezige jongeren. Die reacties zijn in een woord samen te vatten: verbijsterd. Minutenlang kijken ze de oude besjes en eerbiedwaardige grijsaards in stomme verbazing na. Hun gezichten spreken desondanks boekdelen. Je ziet ze denken: wat een idioten, dit is echt niet te geloven.

Kijk. En dat is nou precies wat ouderen vaak denken als ze de jongeren geheel onbeteugeld hun gang zien gaan. Zo weten de jongeren ook eens wat het is om oud te zijn.
Geplaatst op: Vrijdag 9 april 2010 om 12:24 uur
1821666
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld