Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Berichten uit een andere wereld

Vanuit mijn deeltijdwoning in Zuid-Beveland het volgende:

-Het bestuur van de fietstourclub ‘De Trappers’ uit het naburige Krabbedijke dreigt drie leden te schorsen omdat ze tijdens de wekelijkse fietstocht onderweg stopten voor een bakje koffie. Volgens de regels van de club mag er niet gestopt worden. Adri de Schipper, lid van de tourclub, zegt dat hij dat toch doet. De rest van de leden reed gewoon door omdat ze de afstand van ongeveer negentig kilometer in één keer wilden afleggen. Het bestuur schrijft aan Adri en de twee andere dissidenten, dat het stoppen voor een bakje koffie indruist tegen het principe ‘samen uit, samen thuis’.

-De Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP) op de Zuidzaksedijk bij Heinkenszand zorgt voor de nodige problemen. Niet vanwege de jongeren zelf. Maar die ontmoetingsplaats, een ‘illegale zeecontainer’, staat nu bovenop de dijk en zou volgens het bestuur van de Stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland (SBZZ) eigenlijk onderaan de dijk moeten staan. Nu is het ‘een storend element in het landschap’, vindt dat bestuur.

-De hagelkanonnen die de fruittelers in Zuid Beveland gebruiken om hagelschade aan de appels en peren in hun boomgaarden te voorkomen, zijn de Zeeuwse milieuorganisaties vanwege het oorverdovend geknal een doorn in het oog. Tijdens een proef lieten de fruittelers aan vertegenwoordigers van de milieuorganisaties zien, dat de vogeltjes gedurende het afschieten van de kanonnen gewoon in de bomen bleven zitten. Er is dus niks aan de hand, zeiden ze. Kwade tongen beweren nu, dat de fruittelers, voordat de proeven plaatsvonden, opgezette vogeltjes op de takken van de bomen in de betreffende boomgaarden hadden gelijmd.

-Het verwijderen van alle verkeerborden uit het naburige dorp Oudelande lijkt een succes. Bij wijze van experiment besloot de gemeenteraad van Borsele, waaronder het dorp Oudeland valt, alle verkeersborden uit het dorp weg te halen en gedurende de duur van het experiment op te slaan in de kelders van het gemeentehuis. Dit onder het motto: iedereen weet zich hier ook zonder verkeersborden wel te gedragen. Ook de verkeersborden bij de gehandicaptenparkeerplaatsen voor de plaatselijke supermakt werden verwijderd. Met als reden dat als er een gehandicapte z’n auto vlak voor de supermarkt wilde parkeren, er altijd wel iemand is die z’n auto een eindje verder wil zetten.

-Het ontwerp-bestemmingsplan voor het nabijgelegen dorpje Nisse houdt niet alleen rekening met uitbreiding van maximaal drie woningen maar ook de SRV-wagen die daar twee keer per week de ronde doet is erin opgenomen. Omdat er verder geen enkele winkel is.

-De inwoners van datzelfde dorpje (489) genieten nu al ruim een jaar van een manier van energiemeting die in heel Europa z’n weerga niet kent. Vanwege zogenoemde ‘slimme meters’ kunnen zij waar en wanneer dan ook hun dagelijks, wekelijks en maandelijks energieverbruik in handige grafiekjes op hun eigen computer aflezen. Als een inwoner van Nisse zich dan bijvoorbeeld vanwege werkzaamheden een paar dagen elders bevindt, kan hij op zijn laptop aan het energieverbruik zien of z’n vrouw bezoek heeft gehad van haar minnaar en hoe laat ze zich ter ruste hebben begeven.

Ik noem het allemaal maar even.
Opdat we ook in Den Haag weten, dat de wereld groter is dan Den Haag alleen.
Geplaatst op: Vrijdag 17 september 2010 om 08:37 uur
1821770
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld