Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Blij het nieuwe jaar in

(Zoals te doen gebruikelijk aan het begin van het nieuwe jaar ook nu weer een column vol malapropismen. Dat zijn uitdrukkingen die door elkaar zijn verhaspeld. Tel ze, mail ze naar: elfriede1@zeelandnet.nl en maak kans op een echte zilveren rijksdaalder.)

Het afgelopen jaar gaf weer genoeg aanleiding om over naar huis te appen. Neem nou bijvoorbeeld al die kinderen die alleen nog maar met hun vingertje de zere wonde van hun smartfone kunnen nawijzen. Ik hou hun hand vast waar dat heen moet. En als je me naar de bekende weg gaat vragen, moet ik eerlijk bekennen dat die ontwikkelingen me tegen het verkeerde keelgat instrijken.

Onze hele toekomstige generatie gaat zo naar de verlakkerij. De kinderen van nu kunnen straks hun geld niet meer horen vallen. Want als ze eenmaal hun smartfone te pakken hebben zijn ze allemaal oostindisch dood. En als je er wat van zegt krijg je het gevoel dat je beter water naar de kraan had kunnen dragen.
Zie ik bergen op de weg? Scheer ik alles over één tang?
Ja, kom op. Mijn klomp schiet vol. Nou heb ìk het weer gedaan. Echt. Ik ben het er helemaal mee eens dat je niet te veel blaffende honden wakker moet maken. Maar met kritiek op de huidige samenleving sla je de spijker vaak precies in de zere wond.

Datzelfde geldt trouwens ook voor al die nep-mails die in toenemende mate mijn mailbox verzieken. Ook dat is geen zuivere koek als je het mij vraagt. Kettingbrieven, hoax, phising, fakemail. Het mag allemaal. De overheid doet, net als Pinokkio, alsof haar neus groeit.
Eerst ben je van die nep-mails helemaal van onder ingedrukt. Maar als je eenmaal nattigheid ruikt…, als je eenmaal door hebt dat je op je neus bent gekeken, zou je graag een varkentje willen wassen met al die aanbieders van namaak-boetes, imitatie-erfenissen, fake-credieten en betaalpas-wijzigingen.

En de politie? Die doet er niets aan. De Nationale Nederlandse Politie hoort het pas in Aken donderen als de rapen allang gaar zijn in Amsterdam. Terwijl Amsterdam en Aken toch echt niet op dezelfde dag gebouwd zijn.

Over politie gesproken. Die had het maar druk het afgelopen jaar. Met het nagaan of goudvissen niet in een te kleine kom zaten bijvoorbeeld. Of met het bekeuren van mensen die doodgegooid waren met een blije mus. Dat mag namelijk niet in Nederland. Je dood laten gooien met een blije mus. Je mag in Nederland wel iemand doodgooien met een goudvis. Maar die mag dan weer niet in een te kleine kom hebben gezeten.

Het wordt steeds ingewikkelder in Nederland. Soms weet je van voren niet of je van achteren nog een staartje hebt. En een andere keer loop je weer urenlang met het gevoel dat het kwartje je maar niet te binnen wil schieten.

Maar dan ineens weet je weer hoe de vork in elkaar steekt: Je kan in Nederland maar beter niet te veel blaffende politici wakker maken.


 
Geplaatst op: Donderdag 4 januari 2018 om 08:53 uur
1524995
bezoekers
© 2019 - Julius Pasgeld