Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Buurthuis De Mussen trekt aan het kortste eind

Als er een wedstrijd gehouden zou moeten worden welke gemeente de minst welvarende en de dichtst bevolkte wijk bezit, zou Den Haag met de Schilderswijk eindelijk eens met glans winnen.
Dat er dus eens wat extra’s gedaan wordt voor de bewoners van de Schilderswijk ligt voor de hand. Dat er wat extra’s gedaan wordt voor de kinderen uit die wijk is zo vanzelfsprekend, dat je daar niet eens woorden vuil aan zou hoeven te maken.

En dat is meteen het bestaansrecht van het oudste buurthuis in Den Haag ‘De Mussen’ in de Haagse Schilderswijk. Als er iets is in Den Haag dat z’n goede diensten heeft bewezen en nog steeds bewijst, is het wel dat buurthuis.
Daar ontmoeten de kinderen uit de Schilderwijk elkaar al nu al ruim een halve eeuw. Er wordt van alles voor ze georganiseerd. Evenementen, spelletjes, wedstrijden, reisjes. Noem maar op. Bijkomend voordeel is dat de kinderen op die manier van de straat zijn en zo minder kans lopen om structureel in aanraking te komen met minder wenselijke zaken. Ook de bewoners treffen elkaar daar. Zo kan buurthuis De Mussen rekenen op 1200 buurtbewoners per week.

Waarom vertel ik dat allemaal zo uitgebreid?
Omdat het gemeentebestuur onlangs besloten heeft de subsidie op het buurthuis De Mussen te korten met een ton. Een ton! Het Haagse stadsbestuur, befaamd om haar interesse in toeristen, feestjes, luxe etentjes, landelijke titels en commerciele tv-interviews met louche types als Harry Mens, kort het buurthuis met een ton!

Goed, goed. Laten we voor het gemak even aannemen, dat ze dat besluit in die grote, witte feest- en fopartikelenwinkel  aan het het Haagse Spui na rijp beraad hebben genomen. Dat ze daar tegen elkaar hebben gezegd: ‘Echt, het kan niet anders. Het gaat slecht. Het is crisis. We moeten nou eenmaal bezuinigen. En als we dat niet doen op onze eigen eet- en drinkpartijtjes, moet dat in de welzijnssector.’

Maar dan!
Ineens ontdekken ze, nadat ze dat besluit hebben genomen, nog een paar potjes met geld! Wat zeg ik: potjes? Potten! Enorme potten met geld! Met een totaal van 115,5 miljoen euro! ‘Incidentele baten door vrijval van reserves en andere resultaten’, stond er in grote letters op die potten. Je vraagt je af, hoe ze dat over het hoofd hebben kunnen zien. Maar goed. We nemen te goeder trouw maar weer even aan, dat ze dat over het hoofd zagen.

En nu zou je zo denken: tja, indertijd met enorm veel moeite een ton bezuinigd op het buurthuis De Mussen. Het kon niet anders! Want er was geen geld! En dat je dat dan nu, met die pas ontdekte 115,5 miljoen, onmiddellijk weer ongedaan gaat maken. Ja toch? Want als je het buurthuis De Mussen hun ton weer teruggeeft blijft er altijd nog 115,4 miljoen éxtra over voor al die megalomane idioterieën in Den Haag en Scheveningen waar ze níet op hadden bezuinigd.

Maar nee.
Geen haar op de hoofden van de Haagse bestuurders die er ook maar over denkt om die ton subsidie terug te geven aan het buurthuis De Mussen.
‘Den Haag versterkt liever haar eigen financiële positie’, zei wethouder Boudewijn Revis (financiën) onlangs en kreeg daarvoor een applaus van de grootverdieners in en rond Den Haag.
Geplaatst op: Vrijdag 26 april 2013 om 08:08 uur
1793478
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld