Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

`Dames en heren`

Dat mag dus niet meer. In de Amsterdamse gemeenteraad mag je de raadsleden niet meer toespreken met ‘dames en heren’.
En waarom niet? Omdat sommige dames zich heer voelen en sommige heren zich dames voelen. En er zijn er ook die zich helemaal niks voelen. Geen dame. En ook geen heer.
En die zouden zich dan, als ze ‘dames en heren’ horen, niet aangesproken voelen. En misschien zouden ze wel eens in hun wiek geschoten zijn als hun variatie zo maar over het hoofd werd gezien.

Geen dames en heren dus meer in Amsterdam. Maar wat dan wel?
Ik doe wat suggesties.

‘Geachte aanwezigen…’
‘Bovenstebeste mensen…’
‘Lieve jongelui, sympatieke ouwelui…’
‘Geachte origines of species…’
‘Waarde lieden…’
Nou, en zo kan je nog wel even doorgaan. Wordt het eindelijk weer eens gezellig in de gemeenteraad van Amsterdam.

Wat was het vroeger toch simpel. Iedereen die geboren werd met een piemeltje heette een jongetje. En wie uitgerust bleek met een kutje was een meisje. En als ze volwassen werden heetten jongens met een piemeltje mannen. En alle meisjes met een kutje werden vrouwen. En als mannen acht woorden zonder haperen achter elkaar konden uitspreken heetten ze ineens heren. En als vrouwen keurig op tijd hun mond wisten te houden werden ze dames genoemd. Maar dames bestaan gelukkig niet meer en heren zijn gelukkig ook aan het uitsterven.

Maar hoe dan ook. Je was òf van de mannelijke kunne. Òf van de vrouwelijke kunne.
En om dat woord ‘kunne’draait het nu. Er staat ‘kunne’ niet ‘moete’.
Je was dus -voor alle duidelijkheid- niet van de mannelijke of de vrouwelijke ‘moete’.
Er moet niks. Je mag tegenwoordig alles. Je mag man zijn, vrouw, homo, hetero, lesbisch, genderneutraal, genderpositief, gender negatief, helemaal niks en wat ze straks allemaal nog meer ontdekken.
(Honderd jaar geleden was dat natuurlijk nog niet zo. Maar de laatste halve eeuw hebben mensen met bijzondere ideeen of gevoelens, hoe je ze ook wil noemen en wat ze dan ook tussen hun benen hebben, geen klagen.

Wat mij betreft kan iedereen z’n gang gaan. En gelukkig denkt de meerderheid in Nederland daar precies zo over.

Maar laten we het wel simpel houden!
Laten we mensen met een piemel tussen hun benen nou toch gewoon mannen blijven noemen. En mensen met een kut gewoon vrouwen. Wat ze dan met die dingen doen, moeten ze vooral helemaal zelf weten. En hoe of wat ze zich daar dan doorgaans bij voelen ook.

Dus laten we nou alsjeblieft niet bij de minste of geringste wijziging in het denken van sòmmige mierenneukers het gehele vocabulaire voor iederéén op tilt zetten.

Het leven is toch al zo ingewikkeld.
 
Geplaatst op: Donderdag 27 juli 2017 om 09:10 uur
1457821
bezoekers
© 2018 - Julius Pasgeld