Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

De hoogste tijd voor een enorme ramp

Als er een griepepidemie wordt aangekondigd komt ie niet.
Als Balkenende hoofdcommissaris van Europa wordt, wordt ie het niet.
Als je een flinke rente op een bankrekening denkt te kunnen incasseren ben je ineens al je spaarcenten kwijt.
Heb je dertig jaar lang trouw iedere maand je sociale premies voldaan in de verwachting je AOW-tje op je 65ste jaar te kunnen ontvangen, wordt de pensioengerechtigde leeftijd in het zicht van de haven ineens met twee jaar verhoogd.

We worden genaaid waar we bij staan. En ons geld is ergens anders allang uitgegeven voordat we het zelf hebben verdiend.

Met die opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel zal het dus wel niet anders zijn.
Zelf heb ik jarenlang met een buitenthermometertje de temperatuur bijgehouden. In een schriftje. Daarbij hield ik natuurlijk rekening met de jaargetijden. En wat denkt u? Niks! Niemendal. De laatste tien jaar geen enkele stijging van de gemiddelde temperatuur!
In dat zelfde schriftje noteerde ik gedurende 20 jaar de stand van de zeespiegel. Dat deed ik tijdens windstille dagen bij het zuiderhavenhoofd te Scheveningen. Daarbij hield ik natuurlijk rekening met de getijden. Iedere keer zette ik een streepje op zo’n betonblok en noteerde de situatie in mijn schriftje. En wat denkt u? Niks! Niemendal! Geen honderdste millimeter stijging!
Ja, zegt u dan onmiddellijk. Maar je moet niet alleen naar Nederland kijken maar naar de hele wereld. En je moet niet alleen naar de afgelopen decennia kijken maar naar de afgelopen tientallen eeuwen. Dan is het wel anders.
Okée. Okée. Ik heb de afgelopen tien jaar naast mijn eigen waarnemingen verder ook alles gelezen wat er op het gebied van opwarming en zeespiegelstijging is gepubliceerd. 2700 Instellingen van over de hele wereld hebben tesamen 85.000 onderzoeken gepubliceerd over de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel. En wat denkt u? De ene helft van de onderzoekers stelt dat er niks aan de hand is. Terwijl de andere helft in de veronderstelling verkeert dat de aarde over tien jaar veranderd is in een puinhoop. Een tranendal. Een oord van tandenknersing en gekrijs.

Nee. Mij maken ze niks meer wijs.
Ongerust zou ik pas worden als alle onderzoeken onomstotelijk in dezelfde richting wezen. Als steeds maar weer dezelfde heldere grafieken en tabellen in de kranten door iedereen gedragen werden. Als eenvoudige proefjes, die ook kinderen kunnen doen, uitwezen dat gesmolten ijs meer ruimte inneemt dan water terwijl nu nog steeds het tegendeel het geval is.
Dan, ja dan zou ik me eens achter de oren gaan krabbelen.
Maar eerder niet.

Eerder zou ik denken aan een complot van de consumenten-industrie. Want het is nu al geen dubbel-glas meer, maar driedubbel glas waarmee ik mijn huis moet dichtstoppen. Ook de gewone verwarmingsketel is veranderd in een wonder van peperdure high-tech.
Allemaal big business, die milieurampen. En doe je eens een keer per ongeluk een raampje open voor de broodnodige frisse lucht in huis, dan duurt het nog weer langer voor je je investeringen in duurzaamheid er weer uit hebt. Wat een wonder dat we in al die geisoleerde, bedompte achterkamertjes niet helder meer na kunnen denken over al die rampen die ons worden voorgeschoteld!
Dus ik zeg u: de zeespiegel stijgt niet. De gemiddelde temperatuur stijgt evenmin.

Wat wèl stijgt is de menselijke populatie. En wat nog veel meer stijgt is het consumentenaanbod. Nog nooit konden we zoveel troep kopen om het enige tijd later weer weg te mieteren.

Maar stel nu eens … Stel nu eens dat het allemaal wèl waar is van die zeespiegelstijging en die opwarming van de aardbol.
Wordt het dan niet de hoogste tijd om aan bronbestrijding te doen inplaats van aan symptoombestrijding.
Ik bedoel, dat we eens op gaan houden met produceren, weggooien, produceren en weer weggooien.
Vroeger deed ik tien jaar met een warme trui. Tegenwoordig is hij al uit de mode voordat ik hem heb gekocht. En nou noem ik alleen nog maar een trui. En niet die 500.000 andere dingen die me door de bonusbazen worden opgedrongen om erbij te mogen horen. Maar ja. Bronbestrijding is natuurlijk weer niet goed voor de bonusbazen.

Dus: gesteld dat het waar is van die zeespiegelstijging en die opwarming? En dat we dat probleem denken op te lossen door de symptomen en niet de bron te bestrijden?
Wordt het dan inderdaad niet de hoogste tijd voor een enorme ramp? Waarbij de hele mensheid jammerlijk omkomt in de golven en het vuur? Om via geheimzinnige biologische overlevingsprocessen plaats te maken voor een wat mildere mensheid? Voor een wat minder dominante mensensoort? Voor een wat minder hebberig mensdom?
Geplaatst op: Vrijdag 1 januari 2010 om 19:43 uur
1824854
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld