Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

De M van Marnix

De Haagse wethouder voor bouwen en wonen, Marnix Norder, wil bij het Centraal Station drie gigantische torens van 100 meter, die op 60 meter hoogte met elkaar worden verbonden, zodat het geheel de vorm van een enorme M krijgt.
Ik vind dat wel een goed idee. Den Haag dient zolangzamerhand inderdaad eens flink te worden gebrandmerkt met de initialen van de lokale politici die de stad om zeep helpen.

Een M bij het Centraal Station.
De TopSportCampus in het Zuiderpark wordt dan gebouwd in de vorm van een torenhoge S van Sander Dekker.
En het nieuwe HoladiejeeCultuurPaleis van Marieke Bolle aan het Spui wordt opgetrokken in vorm van een markante hoofdletter B.
En zo is dan tot in de lengte der dagen voor iedereen, van Petten tot Rockanje en van Felixstowe tot Nieuwegein, in een klap duidelijk wie de constante schaalvergroting, de ontgroening, de verdichting en de ontworteling van mensen en plekken in Den Haag op z’n geweten heeft.

Nou ja, tot in de lengte der dagen?
Een Haagse traditie wil, dat iedere bouwwethouder het werk van z’n voorganger verkettert en beschimpt en zo snel mogelijk naar de verdommenis helpt. Dus er zal, in de ogen van toekomstige bouwwethouders, straks ook wel weer niet veel deugen aan die schitterende M, die prachige S en die wonderschone B.
Die zullen dan, al was het maar in het kader van nóg duurzamer bouwen, over een jaartje of tien ook wel weer tegen de vlakte moeten. Om plaats te maken voor een X, een Z een AU of een OJEE of weet ik veel.
Gelukkig is het Centraal Station steeds dichtbij, zodat we ons snel uit de voeten kunnen maken als het ons in Den Haag allemaal even wat te veel gaat worden.

Bitter? Ik?
Welnee. Gewoon de Haagse realiteit. Lachen dus. Omdat dat het enige is dat rest.

Het kan allemaal nog veel erger. Als we ons voorlopig even beperken tot die M van Marnix, lezen we dat die straks zal worden uitgevoerd door projectontwikkelaar Eurocommerce. Een firma die thans al heel wat vierkante meters kantoorruimte in Den Haag en omstreken heeft leegstaan. En daar nu dus nog 179 woningen en 41.000 vierkante meter kantoorruimte aan wil toevoegen. En nu komt het erge: De gemeente heeft zich via de machinaties van Marnix Norder garant gesteld voor 12.500 vierkante meter daarvan. Dus als die niet worden verhuurd gaat de gemeente Den Haag dat zelf kopen. De gemeente? Inderdaad ja. Dat zijn de Hagenaars zelf.

Mag dat allemaal zomaar? Mag een gemeente voor projectontwikkelaar spelen? Mag een gemeente gigantische risico’s lopen met gemeenschapsgeld omdat bouwwethouders zo graag megalomane gebouwen in de vorm van hun initialen in de stad willen laten verrijzen?
Ja. Dat mag.
Zolang een meerderheid in de gemeenteraad daarvoor is, is daar allemaal niks op tegen.
De meerderheid in de gemeenteraad wordt nu gevormd door de collegepartijen PvdA, VVD en GroenLinks.
Als die meerderheid er na de gemeenteraadsverkiezingen nog steeds zit, mag dat dus zomaar.
Geplaatst op: Vrijdag 26 februari 2010 om 13:06 uur
1825157
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld