Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

De omgeving is prachtig

Vorige week stond in de PZC een artikel over de tuk-tuks die je sinds kort bij ons in de buurt kunt huren. Dat artikel werd gelardeerd door een grote quote tussen aanhalingstekens:
“De omgeving is prachtig maar er mag hier wel iets meer te doen zijn voor toeristen”.
Toen ik m’n ogen had uitgewreven en het nog eens las stond het er echt.
“De omgeving is prachtig maar er mag hier wel iets meer te doen zijn voor toeristen”.
Wat nu? Is een prachtige omgeving tegenwoordig niet meer genoeg voor toeristen? Moeten die verwende halve garen nóg meer verwend worden dan ze al zijn?
Stel je voor: door een prachtige omgeving wandelen of fietsen met een boterham en een flesje water voor onderweg. Dat zou voor een gezond denkend mens toch méér dan genoeg moeten zijn?
Maar nee. Bij de allereerste vermoeidheid krijgt de huidige toeristische leegbol al behoefte aan een terras. En als dat niet binnen vijf minuten opduikt ‘mag er hier potdorie wel eens wat meer te doen zijn voor toeristen’.
Op e-bikes, tuk-tuks en bierbakfietsen verschijnen ze tegenwoordig in tal en last. Gehuld in felkleurige out-fits contrasteren ze in die prachtige omgevingen al van verre tegen het groen. Hun lederen fietshelmpjes doen vermoeden, dat ze denken ieder moment te pletter te kunnen vallen in hun prachtige omgeving.
Paaltjes met pijltjes, genummerde routes en andere hulpmiddelen die voor minderbegaafden inderdaad niet zouden misstaan, worden op vrijwel iedere hoek van een onverharde weg in tal en last voor deze oppervlakkige leeghoofden opgericht. Opdat die arme toerist, die z’n eigen orientatievermogen natuurlijk allang geleden verloren heeft, niet van het padje af zal geraken in die prachtige natuur.

Toeristen? Lulletjes rozewater kan je ze beter noemen. Niet in staat tot enig goed. En geneigd tot alle kwaad. Hele hordes lopen dikwijls fier zwaaiend met hun Nordic-walking-sticks langs het raam van onze voorkamer. Vooral dames die een dagje uit zijn met hun breiclubje. Met allemaal dezelfde zijtasjes aan hun verplichte heupriemen. En maar klagen dat er hier nergens ontspannings- of andere horecagelegenheden zijn in de buurt.
Maar de omgeving is prachtig.
Dat gelukkig weer wel.

Tot het moment dat er in die prachtige omgeving zogeheten ontspannings- en horecagelegenheden uit de grond worden gestampt. Want er zijn nog steeds onverzadigbare ondernemers te vinden die een slaatje wensen te slaan uit de nimmer te stillen behoeftes van de onverzadigbare toerist.
 
Geplaatst op: Donderdag 1 augustus 2019 om 08:03 uur
1746252
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld