Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

De zeepbakjes van Marnix Norder

Een paar maanden geleden ging wethouder Norder vier dagen naar Abu Dhabi. Hij deed dat vanuit zijn nevenfunctie als voorzitter van de Stichting Hoogbouw en liet zijn reisje ad 5200 euro betalen door de Hagenaars. Er reisde een delegatie van 40 man, bestaande uit architecten, ontwikkelaars, constructeurs, bouwers en beleggers met hem mee.
Op eigen kosten, neem ik aan. Anders zouden ze voor 130 euro per persoon op stap zijn geweest en dan had zelfs ik de suggestie gedaan dat het best wat minder sober had gekund. Maar aannemelijker is, dat dat hele tripje van drie dagen in het totaal ruim 200.000 euro heeft gekost.

Vorige week schreef Norder in een brief aan de voorzitter van de Commissie Bestuur van de Haagse raad, dat ze het erg naar hun zin hebben gehad.
Ik ga hier nu niet die hele brief citeren. Want het meeste wordt in beslag genomen door holle, nietszeggende frasen zoals ‘Er zijn nadere verkenningen gedaan met enkele van de deelnemende partijen’. En: ‘De aantrekkingskracht van Den Haag groeit. Dit biedt kansen en dat wordt ook zo gezien’.
Maar op de belangrijkste conclusies hebben de Hagenaars als mede-financier van het tripje toch wel recht, zou ik zo zeggen.

Hier komen ze:
-‘De balkons op de appartementen in Dubai en Abu-Dhabi zijn geen zeepbakjes.’
-‘Het reisgezelschap is somber gestemd over de staat van de bouw in Nederland. Het risico bestaat dat de ontwikkeling van Nederland stilvalt.’
-‘De kwaliteit van de openbare ruimte kan een project maken of breken. We hebben veel slechte voorbeelden gezien maar ook een aantal goede.’
-‘Hoogbouw heeft, als het goed wordt uitgevoerd een toegevoegde waarde. Als hoogbouw niet goed wordt uitgevoerd heeft hoogbouw geen toegevoegde waarde’

Het staat er allemaal echt. U zal wel weer geloven dat ik grapjes zit te maken, maar nee. Veertig deskundigen gaan onder leider van voorzitter Norder naar Dubai en komen terug met prietpraat en hatseflats.

Alsof wij, in onze Haagse zeepbakjes, nog niet wisten dat een reisgezelschap van constructeurs, ontwikkelaars en beleggers er belang bij heeft de staat van de bouw in Nederland zo slechts mogelijk voor te stellen.
Alsof wij nog niet wisten dat goede kwaliteit belangrijk is. Waar dan ook.
Alsof wij, vooral in Den Haag, nog niet wisten dat slecht uitgevoerde hoogbouw geen toegevoegde waarde heeft.

Kijk. Dat Norder de voorzitter van de Commissie Bestuur in de Haagse gemeenteraad in zijn brief als een debiel behandelt moet Norder zelf weten. Maar hij hoeft echt niet te denken dat er verder ook maar iemand in Den Haag rondloopt die zijn loze beuzelkraam voor zoete koek slikt.

Doe ik Norder tekort? Misschien. Want aan het eind van zijn brief schrijft hij dat de gemeente Den Haag ‘anders moet willen werken: meer klantgericht en met een scherpere kostenbewustheid’.

Afgezien van het feit dat je met z’n veertigen helemaal naar Arabie moet om tot zo’n opzienbarend inzicht te komen is er voor Norder dan nog maar één conclusie mogelijk.
Nooit meer peperdure trips naar het buitenland op kosten van de Haagse klanten.
Geplaatst op: Vrijdag 14 januari 2011 om 07:51 uur
1764327
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld