Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Decorumverlies

Toen mijn baardgroei zich 60 jaar geleden ging manifesteren sprak mijn vader de wijze woorden: ’Julius, als je je vanaf nu iedere dag gaat scheren, moet je je, gezien de extra baardgroei die dat met zich meebrengt, je hele leven iedere dag blijven scheren. Maar als je je vanaf nu òm de dag scheert, kan je je hele leven òm de dag blijven scheren’.
Bij wijze van uitzondering volgde ik zijn wijze raad op. En inderdaad: als je 10 minuten per scheerbeurt rekent bespaarde ik me daarmee tot nog toe in het totaal ongeveer een half jaar! Een half jaar niet voor de spiegel staan met een krabbertje, maar de vrijheid hebben te doen en te laten wat je wilt. Dank je wel, pa!

Ieder voordeel heeft echter ook hier zijn nadeel. Ik raakte zo gewend aan die extra vrije tijd, dat ik dat op den duur heel gewoon ging vinden. Op de dag dat ik me niet schoor stond ik dus niet meer stil bij de voordelen van het niet hoeven scheren.

Zo gaat dat met alles: Van je geluk ben je je op den duur nauwelijks meer bewust. Maar des te meer van de pech die je almaar treft. Bijvoorbeeld, dat je je nou alwéér moet scheren. Juist vandaag, nu je toch al zo’n haast hebt.

Geluk gaat voorbij voor je het weet. Geluk is heel gewoon. Na jaren weet je pas, dat je ooit gelukkig was. Maar pech en tegenslag? Dat blijft direct kleven. Pech achtervolgt je iedere dag. Terwijl geluk even verderop tevergeefs staat te wenken. Maar je neemt niet eens de moeite je hoofd te heffen om daar naar te kijken.

Weet je wat? dacht ik vorige maand. Ik ga er wat aan doen. Ik ga me voortaan niet eens in de twéé, maar eens in de dríe dagen scheren.
Eén dag pech. Twee dagen gelukkig. Dàt moest toch zeker tegen elkaar opwegen.

Totdat mevrouw Pasgeld me erop wees, dat ik de laatste weken wel erg stoppelig was. Was dat niet het begin van het gevreesde decorumverlies? Zo vroegen we ons handenwringend af. Het decorumverlies dat gepaard gaat met beginnende dementie?

Ik weet het niet. Het is ook niet aan mij om daarover te oordelen. Maar eerlijk gezegd kan me dat, op mijn finale queeste naar geluk, eigenlijk niet eens zoveel meer schelen.
 
Geplaatst op: Donderdag 30 augustus 2018 om 07:56 uur
1575658
bezoekers
© 2019 - Julius Pasgeld