Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Desastreuze gevolgen voor het bestuur van Den Haag

‘Als je tegen het Spuiforum stemt heeft dat desastreuze gevolgen voor het bestuur van de stad’, riep wethouder Henk Kool (PvdA, bedrijfsleven) laatst tegen de leden van de Haagse PvdA. Desondanks sprak een kleine meerderheid van 66 leden zich uit tègen het Spuiforum. En waren er 53 vóór.

Vroeger, toen ik pas voor de klas stond en nog niet zo goed orde kon houden, dreigde ik ook met van alles als ik mijn zin niet kreeg. De vreselijkste dingen zouden dan gebeuren: de hele klas een uur nablijven bijvoorbeeld. En wie er dan bewoog mocht niet mee met het schoolreisje. Of ik dreigde ermee een ander baantje te gaan zoeken. En dat er dan voor mij een niets en niemand ontziende, bejaarde juffrouw met een heksenhaar op haar neus in de plaats zou komen.
De meeste kinderen waren dan wel onder de indruk. En deden slaafs wat de meester zei. Maar sommigen pikten het niet. En terecht. Zelden of nooit bracht ik mijn dreigementen dan ook tot uitvoering. Want ergens in mijn hart wist ik toen al dat de wereld later aan juist de leerlingen die het nìet pikten, een dringde behoefte zou hebben. Kritische, zelfstandig denkende mensen dus.

Van de de leden van de PvdA (ik wist trouwens niet, dat de Haagse PvdA maar 119 actieve, geinteresseerde leden had) lijken er nu dus 53 leerlingen slaafs onder de indruk te zijn van de dreigementen van meester Kool. Terwijl Den Haag zit te springen om de eerlijke, kritische en openhartige mening van de rest van de hagenaars.

Als we het dreigement van wethouder Kool eens nader bestuderen zie ik trouwens toch een lichtpuntje. Wat zeg ik: een stralend toekomstperspectief! Hij zei namelijk letterlijk: ‘Als je tegen het Spuiforum stemt heeft dat desastreuze gevolgen voor het bestuur van de stad’.
Het bestuur van de stad? Wat kan hij daarmee anders bedoelen dan het ‘huidige’ bestuur van de stad? Het vorige bestuur heeft immers nergens meer last van en het komende bestuur kan thans nog geen last hebben van het kiezersgedrag van de PvdA-leden. Tenzij Norder, De Jong en Kool over hun graf hebben geregeerd en ons nu al met een vervelende erfenis hebben opgezadeld. Hetgeen ongetwijfeld in de nabije toekomst zal worden onthuld.
Beleefdheidshalve nemen we vooralsnog maar even aan dat ze dat niet hebben gedaan.

Als het Spuiforum niet doorgaat, kan uit de woorden van Kool dus geen andere conclusie worden getrokken dan dat het huidige stadsbestuur binnenkort geïnfecteerd zal worden door een besmettelijke ziekte, in z’n totaliteit onder de tram komt, getroffen wordt door vreselijke bliksemschichten of zal gaan aftreden, om maar eens een paar desastreuze gevolgen te noemen.

Laten we het, wederom beleefdheidshalve, op het laatste houden. Aftreden! Het huidige stadsbestuur zal aftreden! Wat een stralend toekomstperspectief! Een spiksplinternieuwe reden om tègen het Spuiforum te zijn. Er is weer hoop voor Den Haag! Er is weer hoop voor Scheveningen! Hoop voor de bomen op de Laan van Meerdervoort! Hoop voor al die andere zaken waarmee ik u met mijn columns de afgelopen jaren helaas lastig moest vallen!
Geplaatst op: Vrijdag 19 juli 2013 om 09:06 uur
1793428
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld