Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Een Haagse straatveger op drift

Harry van Til (53) is straatveger in dienst van Den Haag. Of liever gezegd, wàs straatveger in Den Haag. Drie jaar geleden verloor hij zijn baan omdat er geen werk meer voor hem was. Den Haag was kennelijk schoon. Nu zit hij in de bijstand. In ruil voor zijn uitkering moet hij verplicht weer aan de slag. Daar is op zich wat voor te zeggen. De gemeente Den Haag zette hem in het kader van een re-integratieproject dus weer aan het werk.
Als straatveger.
………
Harry doet nu dus precies hetzelfde werk dat hij al deed. Maar nu voor een bijstandsuitkering. Die is 400 euro per maand minder dan zijn oorspronkelijke loon.
Wethouder Henk Kool (Arbeidsethos, PvdA) vindt, dat Harry met dat project is gediend omdat hij daar werkervaring mee opdoet. Werkervaring! Alsof Harry in precies dezelfde branche nog niet genoeg werkervaring had opgedaan!

Stel je voor dat jòu zoiets gebeurt. Een klap in je gezicht en een buitengewoon naargeestige verwijzing naar de eer van je werk. Al eerder was de gedachte bij me opgekomen dat er een steekje los zat bij Henk Kool. Maar nu weet ik het zeker.

-Is het vegen van straten gewoon gezond, regulier werk of moet dat door uitkeringstrekkers worden gedaan?

-Kan de gemeente voor precies hetzelfde werk twee volstrekt verschillende bedragen uitbetalen? En zo ja, wie is er dan weer de pineut?

-Moeten de straten in Den Haag uberhaupt nog wel worden geveegd? Betalen de Hagenaars daar nog steeds belasting voor? Waar gaat dat geld dan naar toe als Den Haag nu ineens vanuit het potje voor  het vegen van de straten gaat bekostigen?

-Als je Harry voor gewoon werk steeds minder gaat betalen, onder welke noemer dan ook, en je betaalt ex-wethouder Engering een gigantische ontslaguitkering zonder dat ze daar iets voor hoeft te doen, ben je dan niet bezig de kloof tussen arm en rijk te vergroten?

-En hoe voel je je daar als PvdA-dan over? Of zie ik het weer eens verkeerd?
De Partij van de Arbeid. Arbeid! Voor je arbeidsethos kan je tegenwoordig beter terecht bij de VVD. Daar is het tenminste duidelijk: Heren en knechten. Maar de PvdA betaalt tegenwoordig z’n eigen knechten niet eens meer. Ik begrijp nu ineens waarom Jan Pronk z’n lidmaatschap van de PvdA opzegde.

. Genoeg gemopperd. Anders wordt het weer voer voor al die ontevredenheidspartijtjes die tegenwoordig steeds gemakkelijker garen spinnen bij al dat politieke falen.

Nou vooruit. Nog even dan:

Niet alleen het vegen van straten, maar ook het máken van straten zou opgenomen moeten worden in al die werkervaringsprojecten. Post kan in het vervolg ook door uitkeringstrekkers worden rondgebracht. Misschien kunnen werkloze docenten voor de helft van hun salaris ook weer voor de klas. En weet je wat? Laten we iedereen die het afgelopen jaar ontslagen is, gewoon weer aanstellen in hun oorspronkelijke betrekking. Voor de helft van hun loon. En laten we dan beginnen met de politici. Die ontslaan we eerst. Door niet meer op ze stemmen. Daarna zetten we ze weer aan het werk.
Maar dan wel om ervaring op te doen.
Geplaatst op: Vrijdag 21 juni 2013 om 08:30 uur
1793429
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld