Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Een zwervend bestaan

Een zwervend bestaan. Het zou vooral zomers zo mooi kunnen zijn.
Wat rondbanjeren in het vrije veld. Slapen onder de blote hemel. En als het regent onder een brug. Geen verplichtingen. De tijd aan je zelf. Hier en daar een strikje uitzetten voor het dagelijks voedsel. Of leven van de vruchten des velds. ‘s Avonds bij een knapperend vuurtje je ziel in lijdzaamheid bezitten. Geen relatieproblemen. Je wassen waar het je uitkomt in een beekje of vennetje. Je niet hoeven te legitimeren. Geen wachtwoorden en pincodes hoeven te onthouden. Het leven nemen zoals het zich voordoet. Af en toe een biertje drinken op een bankje in de Grote Marktstraat. En intussen naar al die mensen kijken die zich zo vreselijk druk lopen te maken. Een plas doen tegen een boom. Wat kleren bij elkaar schooieren. Geen tassen. Geen bagage. Geen lasten.
Wat zou dat prachtig zijn.
Alleen…. Het mag niet.

Het is allemaal strafbaar. Voor vrijwel alles wat hierboven is genoemd word je opgepakt, beboet of anderszins gestraft.

Want vrijheid is in Nederland verboden.

Zwerven mag niet.

Het alternatief is een dak boven je hoofd. Een paspoort. Een computer met wachtwoorden. Pinpasjes met codes. Een auto waarmee je de wereld bevuild. Een dikke portefeuille met geld, waarmee je in zo kort mogelijke tijd de grootst mogelijke rotzooi dient aan te schaffen om er bij te horen. De maatschappelijke builenpest krijgen op recepties en partijen. Je op die recepties of in je eigen woning helemaal lam zuipen. Speculeren op de ondergang van de wereld door ‘short’ te gaan. Je met 25 kilo bagage door de detectiepoortjes van Schiphol te wurmen om vervolgens tienduizenden kilometers verderop te ervaren dat het overal op de wereld een en dezelfde grote pot met list en bedrog is. Je op je werk uitsluitend wijden aan verplichtingen. Doorgaans hinderlijke verplichtingen die er vrijwel allemaal op neerkomen, dat je voor anderen kastanjes uit het vuur moet halen zodat die zelf hun jatten niet hoeven te branden.
Of je blijft gewoon thuis wat achter je hardhouten betimmering zitten miezeren over het feit dat er op de wereld iedere minuut een voetbalveld aan tropisch regenwoud verdwijnt om vervolgens in de supermarkt te gaan kiezen uit 52 soorten brood, 26 soorten kaas en 487 verschillende borrelhapjes.

Want dàt mag allemaal wel.
Geplaatst op: Vrijdag 30 juli 2010 om 18:58 uur
1825160
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld