Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Eten en drinken met het Haagse stadsbestuur

Burgemeester Jozias van Aartsen en zijn acht wethouders prikten vorige week maandag een vorkje mee met hun collega’s uit Antwerpen. Dat deden ze in het Antwerpse tweesterrenrestaurant ’t Zilte waar ze duif met hennep en witlof met nashipeer kregen geserveerd.
Kosten: 245 euro per persoon.  Op te hoesten door de gastheer, het Antwerpse gemeentebestuur. De inwoners van Antwerpen dus.

Wim Kok, niet te verwarren met die andere Wim, ging in zijn functie van directeur communicatie van de gemeente Den Haag mee.

‘We hebben een hele fijne avond gehad en goed gegeten en gedronken’, vertelt hij. Wellicht ten overvloede. Want voor 245 euro per persoon lijkt het vrijwel onmogelijk om niet goed te eten en te drinken. Maar misschien denkt Wim Kok dat de mensen dat niet weten en daarom zegt hij het er maar even bij. Je bent namelijk directeur communicatie of je bent het niet.
‘We hadden nou niet het idee dat het buitensporig was’, gaat hij verder.
Ja. En dan kunnen er eigenlijk maar twee mogelijkheden zijn. Òf Wim Kok is niet helemaal van deze wereld òf de collegeleden eten zelf regelmatig voor 300 tot 500 euro per persoon waardoor 245 euro niet meer zo buitensporig is.
‘Het was eten en drinken in de goede Vlaamse traditie’, besluit hij. En in gedachten zien we hem met een verheerlijkt gezicht over zijn buikje wrijven.

Gunnen wij die Haagse stadsbestuurders dan geen dure duif met peertjes, dat we er nu zo misselijk over schrijven? Natuurlijk wel. Van harte zelfs!
Maar ja. Het is natuurlijk wel zo, dat het Antwerpse stadsbestuur nog geen week van tevoren had aangekondigd dat het ging besparen op de broodjes bij de lunch in de gemeentekantine.
Weet je wat, moet het Haagse gemeentebestuur hebben gedacht: we nodigen onze Belgische collega’s uit voor een tegenbezoek.

‘We zullen zorgen voor een fijne ontvangst’, zegt Wim Kok. ‘Waar en wanneer zullen we nog bepalen’. Want het valt natuurlijk om de dooie dood niet mee om in Den Haag een restaurant te vinden waar je een avondmaaltijd voor rond de 250 euro kan nuttigen.
Mag ik een suggestie doen? Doe er een wijnarrangement bij! De Chateau Margaux 2008 doet op dit moment 527,10 euro per fles. Maar als dan toch perse moet bezuinigen, ben je ook nog vrij redelijk uit met een Courton Charlemagne Grand Cru voor 119,10 euro.
Nog een suggestie? Vergoed dan ook meteen de reis van onze Antwerpse gasten naar Den Haag v.v. Het is dan wel niet met de Fyra maar het gaat immers om het gebaar.

Al is het dan van andermans centen.

En dan nog even voor de vaste lezers van deze rubriek:
1. Het ‘Boekje open over Marnix Norder’ is in de maak. Intekenaars krijgen over enige weken per e-mail bericht, zodat ze zich definitief kunnen verzekeren van een getekend en genummerd exemplaar. Het bundeltje is dan ook verkrijgbaar in de Haagse boekhandel
2. De winnaar van de jaarlijkse malapropismenwedstrijd heet Ary Andre. Hij krijgt deze week zijn prijs, een zilveren rijksdaalder uit 1930 toegestuurd.
Geplaatst op: Vrijdag 15 februari 2013 om 08:47 uur
1793455
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld