Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Fluiten naar je spaargeld

‘Ik lees in de krant dat het spaargeld hier in Nederland is gegarandeerd tot 100.000 euro’, roept mevrouw Pasgeld. ‘Maar daar klopt helemaal niks van!’
‘Hoezo?’, roep ik. Ik ben juist doende een glaasje wijn voor haar in te schenken en borreltje voor mezelf. ‘Hoezo? Ik wist niet dat jij in dat soort zaken geinteresseerd was.’
‘Nou kijk’, zegt ze. En haarfijn legt ze me uit, dat de Nederlandse overheid op alle spaargeld boven de 25.000 euro belasting heft op zogenaamd fictief rendement. In gewone mensentaal betekent dat, dat de overheid ervan uitgaat dat iedereen vier procent winst maakt met z’n spaargeld. Terwijl dat bijna nooit zo is. Maar dat er dan over die zogenaamde winst dan toch 30 procent belasting wordt geheven.

‘Hoe weet jij dat allemaal?’, vraag ik verbaasd.
Daar heeft ze het over gehad met haar vriendin, vertelt ze. En ze vervolgt op hoge toon: ‘Het is gewoon belachelijk. Niemand maakt vier procent winst op z’n spaargeld. Je krijgt tegenwoordig hooguit twee procent rente. De inflatie is drie procent. Dus je verliest juist één procent op je spaarcenten. Desondanks heft de overheid, wegens zogenaamd rendement, 30 procent over vier procent zogenaamde winst. Dat is 1,2 procent pure belasting op vaak zeer moeizaam verkregen spaarcentjes!’ En dreigend wijst ze met haar vinger naar me. Alsof ik er wat aan kan doen.

Ik hou mevrouw Pasgeld voor, dat er in Nederland helemaal niets te bedenken is, waar géén belasting over wordt geheven. De overheid heft belasting over al het geld dat je verdient. De overheid heft belasting over al het geld dat je uitgeeft. Ja, zelfs als je je neus snuit betaal je BTW over het papieren zakdoekje dat je hebt gekocht. Dat is dan weliswaar niet zoveel. Maar het gaat om het principe.
‘Ja’, zegt mevrouw Pasgeld. ‘Dat is allemaal leuk en aardig. Maar het gaat hier om belasting over iets dat niet bestaat! Over fictief rendement! Straks heffen ze nog boetes over fictief te hard rijden! Dan zeggen ze gewoon, dat er gemiddeld 15 kilometer te hard gereden wordt op de Nederlandse snelwegen en dat daar dan iedereen dus een kleine boete over moeten betalen. Dat is toch net zoiets?!’
Dat kon ik niet ontkennen. Ik probeerde de zaak te redden door te zeggen dat het er om gaat wat de overheid met al dat belastinggeld doet. Maar dat had ik beter niet kunnen doen.

‘Wat ze met dat belastinggeld doen?? Wat ze daarmee doen??’ mevrouw Pasgeld ontplofte bijna. ‘Ik lees hier, dat de commissaris van de Koningin Jan Franssen, en de burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen van dat geld borrelgenootschappen uitnodigen om de bloemetjes eens flink buiten te zetten!
Hier: Jan Franssen nodigt namens de provincie Zuid Holland het borrelgenootschap ‘Le Circle Cigogne’ uit voor een borreltje. Kosten 33.000 euro. “Goh, ik wist niet dat het zo uit de hand was gelopen”, zegt-ie dan. En hier: Jozias van Aartsen nodigt het rijkgeworden groentenboerengenootschap ‘Le Circle Cigogne’ uit voor een borreltje in het Oude Stadhuis aan de Dagelijke Groenmarkt. Kosten 6.200 euro.
En dat allemaal van onze fictieve winsten op onze spaarcentjes die eigenlijk voor onze kleinkinderen waren bedoeld!!!’

Gelukkig is mevrouw Pasgeld ook af en toe heel boos op de overheid.
Dan hoef ik het niet iedere keer te doen.
Geplaatst op: Vrijdag 5 april 2013 om 08:28 uur
1793466
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld