Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Geen muziek meer in Den Haag

Wat een gedoe rondom die illegaliteit tegenwoordig. Het hoeft maar een beetje af te wijken van het gewone en het is meteen al illegaal. En strafbaar.
Vroeger niet. Als je vroeger in de illegaliteit zat was dat juist een eer! Een teken van durf! Van vaderlandsliefde! Het kan verkeren. Het lijkt wel alsof de huidige overheid tegen een soort ondergrondse beweging denkt te strijden.

Muziek maken in Den Haag is dus nu ook al illegaal.
In bepaalde gebieden van de stad van Recht en Vrede, zoals in het Centrum en rondom de beide stations, zijn straatmuzikanten sinds kort illegaal verklaard door de Haagse Coalitie. Met een argumentatie, die in het gekkenhuis niet zou hebben misstaan. Zo mogen draaiorgels wel. Maar blokfluiten, gitaren en harmonica’s weer niet. Waarom? Joost mag het weten. Waarschijnlijk omdat je voor een draaiorgel eerst een vergunning moet kopen van de gemeente. En alles wat geld oplevert in het centrum van Den Haag is legaal. Mits een deel van dat geld naar de gemeente gaat.

Burgemeester Jozias van Aartsen beloofde nog niet zo lang geleden, dat er sprake zou zijn van ‘maatwerk’ als straatmuziek illegaal zou worden verklaard. Dat wil zeggen, dat muzikanten alleen zouden worden opgepakt als ze overlast zouden veroorzaken. Maar dat kon altijd al. Iedereen die overlast veroorzaakt kan in Nederland worden opgepakt. Daar was dus echt geen speciaal muziekverbod voor nodig.
Toch is dat er nu gekomen. Waarom? Jozias mag het weten. Waarschijnlijk omdat straatmuzikanten de enigen zijn die nog steeds geen geldelijke bijdrage aan de gemeente afdragen.

Maar dan. En nu komt het. De woordvoerder van de burgemeester verklaarde onlangs, dat ‘de grens tussen muziek maken op straat en bedelen in veel gevallen vaag is. Daarom moet alles dus nu in één uitvoeringsbesluit worden vastgelegd’.
Wat nu, Jozias?  Lees ik dat goed? En hoe komt het dan, dat onze beroemde Haagse straatmuzikant Chuck Deely onlangs van de politie te horen heeft gekregen dat hij, als hij de volgende keer weer muziek maakt, een boete zal krijgen?

Met vage grenzen kan je alle kanten op, Jozias. In dictaturen vegen ze met diezelfde vage grenzen alle dolende zielen op één hoop en knallen ze af. In Den Haag gelukkig (nog) niet.
Maar stel je voor. Stel je voor Jozias, dat de Hagenaars van mening zouden zijn dat ‘de grens tussen politiek bedrijven en dictatuur uitoefenen in Den Haag in veel gevallen vaag is’. En dat diezelfde inwoners dan gemakshalve maar gaan vinden, dat àlles wat ze in het IJspaleis aan het bekokstoven zijn alleen maar schrikbewind is?
Dat zou toch nèt zo idioot en ongenuanceerd zijn als het op één hoop vegen van muzikanten en bedelaars?

Gelukkig doen Hagenaars dat niet. De Hagenaars zèlf zijn weliswaar niet democratisch gekozen maar denken gelukkig vaak nog wél genuanceerd.
In tegenstelling tot het Haagse Stadsbestuur. Dat is wél democratisch gekozen. Maar heeft de nuances bij het groot vuil gezet.

De hoogste tijd om de Haagse coalitie eens ongenuanceerd bij het groot vuil te zetten.
Dat kan. Maart volgend jaar. Want dan zijn er weer democratische verkiezingen.
Geplaatst op: Vrijdag 24 mei 2013 om 08:21 uur
1793436
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld