Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Geen plaats meer voor De Vloek?

Afgerond telt Den Haag thans 516.000 inwoners. Op een oppervlak van 98 vierkante kilometer. Voor het gevoel heeft iedere Hagenaar dus per persoon een ruimte ter beschikking van zo’n 200 vierkante meter.

Sinds een paar jaar verblijf ik nu vrijwel permanent in een van de veertien dorpen in de gemeente Borsele in Zuid Beveland. Die gemeente telt afgerond 23.000 inwoners. Op een oppervlak van 195 vierkante kilometer. Voor het gevoel hebben wij hier dus per persoon 8.500 vierkante meter ter beschikking.

Dat is ruim veertig keer zoveel! Per persoon!

Waarom schrijf ik dat? Om de Hagenaars jaloers te maken? Welnee. Iedereen heeft het recht te wonen waar hij wil. De één vindt drukte leuk. De ander juist weer de eenzaamheid.
Nee. Ik schrijf het, omdat zo’n groot verschil in ruimtebeleving wel degelijk consequenties heeft. Meer ruimte staat gelijk aan meer vrijheid. En dus aan meer mogelijkheden.

Dat is in Den Haag bijvoorbeeld van belang bij de ontwikkelingen rond de sociaal-culturele vrijplaats De Vloek aan de Hellingweg op het voormalige Scheveningse eiland De Vlook.
Twaalf jaar lang hebben jonge mensen daar geprobeerd een bestaan op te bouwen. Een bestaan ver verwijderd van de gebruikelijke rat-races, machtsspelletjes en geknoei met slappe was. Een bestaan waarin ruimte was voor het zoeken naar waardevoller doelen in het leven.
En ach. Misschien is er ergens in de wereld nog wel zo’n plek. Maar niet meer in Den Haag. De Vloek moet binnenkort verdwijnen. Om plaats te maken voor nog meer geknoei met slappe was.

Geen ‘ruimte’ meer meer voor de Vloek in Den Haag. Maar misschien nog wèl in de gemeente Borsele. Daar is nog ruimte zat. En kijk: juist vanwege die ruimte hebben de mensen daar zèlf nog een redelijk idee van de meer waardevolle doelen in het leven. En laten we eerlijk zijn: overal waar nog voldoende ruimte is, is het één grote culturele vrijplaats. En daar zou De Vloek best inpassen. Alleen zou het natuurlijk wel een beetje water naar de zee dragen zijn.

Daarom zou De Vloek juist in Den Haag zo op z’n plaats zijn. Als symbool voor de terugkeer naar ruimte, diversiteit en menselijkheid. Als baanbreker voor eigen inititatief, kleinschaligheid en een nieuw gevoel van eigenwaarde. En dan niet ergens weggestopt in de krochten van de Moerwijk. Maar aan de Hellingweg op het voormalige Scheveningse eiland De Vlook, bijvoorbeeld.
Als was het maar om te laten zien, dat niet heel Scheveningen ten prooi hoeft te vallen aan de capriolen waarmee sommige Haagse wethouders hun eigen minderwaardigheidsgevoelens trachten te compenseren over de hoofden van de bewoners heen.

De Hagenaars mogen dan per persoon misschien niet zoveel ruimte ter beschikking hebben, maar daarom hoeft het er toch nog niet te gaan lijken op een open inrichting? Waar zachte heelmeesters gaan uitmaken wat goed is voor de patienten?
En waar keer op keer blijkt, dat de ‘wonden’ die zij helen nog erger stinken dan voorheen?
Geplaatst op: Vrijdag 5 juni 2015 om 09:26 uur
1793962
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld