Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Gerda, Linda, Youp, Marnix, Rabin en Frits

Aan de zelfzuchtige gewoonte om glossy tijdschriften met je eigen naam op de markt te brengen lijkt geen einde te komen. Onlangs bracht zelfs de minister van Landbouw, Natuur en Voedsel, Gerda Verburg, een tijdschrift uit met de verrassende titel ‘Gerda!’.
De inhoud van ‘Gerda’ doet niet onder voor de inhoud van ‘De Kampioen’.
Een greep uit de inhoud:
‘Vier bekende Nederlanders laten hun parels zien.’
‘De boeren van 2010’.
‘Help, mijn puber zit altijd binnen!’
‘Echt lekker eten: kunnen we het nog?’
‘Minister van Lariekoek, Niksigheid en Verteuting: met paard en wagen door de porseleinkast’.
Dat laatste verzin ik. In werkelijkheid luidde het item: ‘Minister van Leven, Nuchterheid en Verhalen: met paard en wagen door het dorp.’

Echte politiek dus allemaal. De redactie heeft kosten noch moeite gespaard om antwoord te vinden op de vraag: Hoe stampen we het ministeriele beleid zo infantiel mogelijk in de geborneerde koppen van de Nederlanders. Minister Verburg zelf staat met een soort scepter of rijzweepje op de voorpagina volkomen wezenloos te staren naar een punt in de verte. Een lederen boezeroentje en enige highlights in de lokken verraden de aanwezigheid van een peperdure publiciteits-adviseur.

Zelf vind ze het blad geweldig. Verburg: ‘Het blad heeft 400.000 euro gekost en we bereiken er ongeveer 2,5 miljoen mensen mee. Dat is toch een fantastische manier om overheidsbeleid voor het voetlicht te brengen? Omgerekend is dat twee kwartjes per huishouden. Een koopje, dames en heren!’.

Twee kwartjes per huishouden per minister. Hoeveel ministers hebben we. Want als er één schaap over de dam is volgen er meer. Ook Wouter Bos wil straks met zijn kinderen en wat highlight in het haar op de voorpagina van de glossy ‘Wouter’. En ook Donner zien wij binnenkort nog wel met een rijzweepje op de voorpagina van ‘Jan-Hein’ prijken. We hebben 16 ministers en 10 staatssecretarissen. Dat maakt 26 maal twee kwartjes per huishouden is 13 euro per huishouden.

Maar we zijn er nog niet. We wonen in Den Haag. Den Haag telt één burgemeester , acht wethouders en 45 raadsleden. Die willen natuurlijk ook allemaal wel met hun snoet in het magazine-rek bij Albert Heijn om zo het fantastische gemeentebeleid voor het voetlicht te brengen a raison van twee kwartjes de man per huishouden.
Wethouder Baldewsingh had dat overigens een jaar geleden al eens geprobeerd. Dat kon gelukkig nog net op tijd worden gestopt. Voor de rest is het wel duidelijk: de glossy ‘Marnix’ vol koopjes op het gebied van megalomane voorletters door de hele stad. Het magazine ‘Marieke’, dat vol staat met prachtige gebouwen van nog geen 25 jaar oud, omgeven door sloopkogels en bulldozers. Het modieuze tijdschrift ‘Henk’ waarin wethouder Kool nog eens haarfijn aan het crapuul uitlegt waarom de Haagse gemeenteraad zich steeds vaker richt op het aanbod van het bedrijfsleven in plaats van op de vraag van de inwoners zelf.
En ach, daar vergeet ik toch het maandblad ‘Frits’, vol foto’s van een dansende, springende en zingende wethouder Huffnagel. Dat brengt het totaal op 39,50 euro per Haags huishouden. Een koopje toch!
Vooral omdat we het al betaald hebben zonder dat iemand er ooit om heeft gevraagd.
Geplaatst op: Vrijdag 19 maart 2010 om 13:17 uur
1821685
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld