Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Haagse pleinen

Het is heus niet allemaal kommer en kwel in Den Haag. Neem nu bijvoorbeeld die wereldkampioenschappen beach-volleybal!
Van 26 juni tot 5 juli is Den Haag het kloppend hart van de beachvolleybalwereld! Kosten noch moeite worden gespaard om Den Haag via het beachvolleybal op de kaart te zetten. En daar hoort natuurlijk een kant-en-klaar beachvolleybalstadion met 300 beachvolleybalveldjes en tribunes op het Noorderstrand bij!
En of dat allemaal nog niet genoeg is, bedekt men de Hofvijver voor 1,6 miljoen euro met beachvolleybalpontons waarop beachvolleybalzand wordt gestort teneinde ook op de Hofvijver met elkaar te kunnen wedijveren om de beachvolleybalcup! Geniaal! En dat allemaal voor het luttele bedrag van 1,6 miljoen euro! Nog even en we maken tijdens de komende internationale zeilwedstrijden in Scheveningen van de Noorzee een Hofvijver.

Eigenlijk wilde ik het helemaal niet hebben over dat beachvolleybal. Ik moest het kennelijk even kwijt. Excuses.

Ik was voornemens over de Haagse pleinen te schrijven.
Want een paar weken geleden besloot de gemeenteraad, dat de bewoners van het Kerkplein, het Anna Blamanplein, het Alphons Diepenbrockhof en het Kamperfoelieplein mogen meepraten over de herinrichting van die pleinen.

Mochten die bewoners dan eerst nìet meepraten over de inrichting van hun pleinen?
Nee. Dat mochten de bewoners eerst niet.
Mogen de bewoners van àndere Haagse pleinen dan wel meepraten over de inrichting van hùn plein?
Nee. Dat mogen die andere bewoners nog steeds niet.
Uitdrukkelijk laat het gemeentebestuur weten, dat alleen de bewoners van het Kerkplein, het Anna Blamanplein, het Alphons Diepenbrockhof en het Kamperfoelieplein mee mogen praten over de inrichting van hun pleinen.

De bedoelde pleinen moeten ‘levendige ontmoetingsplekken’ worden. Want volgens het gemeentebestuur zijn ze dat nu niet. Volgens de gemeente kunnen er terrasjes komen op die pleinen. En wifi-hotspots. Of picknicktafels. Niet van die lullige groene plantsoentjes dus. Met bloemperkjes hier. En misschien zelfs wel een boompje daar. Nee. Volgens de gemeente moet dat allemaal anders.

Maar wacht eens even! Spreekt de gemeente hier nou eigenlijk niet voor z’n beurt? Want wie zouden het ook weer te zeggen hebben bij de herinrichting van genoemde pleinen? De bewoners toch? ‘Want die weten’, zo schrijft de gemeente zelf ‘als geen ander hoe zij hun omgeving willen gebruiken’.

Toen ik dat las wist ik even niet waar ik het zoeken moest.
Krijgen de Hagenaars nou eindelijk eens ècht wat te zeggen in hun eigen stad? Niet te geloven! Maar wacht eens even? Er staat nog meer. Er staat, dat niet alleen de bewoners maar ook de ondernemers mee mogen praten. ‘Zo benutten we de Haagse kracht’, aldus wethouder Revis (VVD).
Bewoners èn ondernemers? Verdeel en heers. Kijk. Nou weten we tenminste weer uit welke wind de hoek waait.

En als de bewoners en de ondernemers op genoemde pleinen, met ieder hun eigen, tegengestelde belangen, tenslotte zijn uitgeruzied komen in 2016 het Stuyvesantplein, het Almeloplein, het Simon Carmiggelthof en het plein in de Paleisstraat aan de beurt.

De bewoners van het Irisplein, het Tesselseplein, het Teniersplantsoen, het Visdiefhof, het Louis Couperusplein en al die andere honderden Haagse pleinen moeten voorlopig hun mond dus nog maar even houden als ze iets aan hun eigen leefomgeving willen doen.

Maar misschien kunnen we op die pleinen, als we ze volstorten met zand, wel  beachvolleybalterreintjes aanleggen.
Geplaatst op: Vrijdag 22 mei 2015 om 08:23 uur
1793943
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld