Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Hel of vagevuur?

Wat kan het in het leven toch raar lopen. Nou is er eindelijk eens ècht nieuws. Nieuws, dat van de daken geschreeuwd zou moeten worden. En dan hoor je er niets van. Geen journaal, geen krant, geen mens maakt er gewag van. Alleen de Telegraaf van 30 maart wijdt er op pagina 18 een paar regels aan:

‘De hel bestaat niet
Vlak voor Pasen heeft paus Fransiscus paniek onder vele gelovigen teweeggebracht door in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica te stellen dat de hel niet bestaat.
De zielen van zondige mensen die berouw hebben, zullen in het vervolg vergeving van God krijgen en vervolgens worden opgenomen in Zijn aandacht. De zielen van zondaren zònder berouw kunnen natuurlijk geen vergeving krijgen maar zullen vanaf nu niet meer naar de hel gaan. Díe zielen zullen slechts verdwijnen.’

Alstublieft! En geen 1 april grap, zoals ik eerst dacht.
Duizenden jaren lang werden ongelovigen, boosdoeners, deugnieten, schavuiten, slechteriken, ketters en andere onverlaten zonder pardon naar de hel getransporteerd. Alwaar zij tot in der eeuwigheid dienden te branden.
En dat is nu ineens zomaar afgelopen!
‘De hel bestaat niet’, decreteert de paus dus eind maart 2018. ‘Wat wel bestaat is de verdwijning van zondige zielen!’.
Vanaf heden kunnen de Papen dus niet meer dreigen met: ‘Loop naar de hel!’.
De hervormden, de gereformeerden, de joden nog wel. Dus voor zondaars uit de niet-roomse hoek is het zaak, om zo spoedig mogelijk rooms te worden. Want daar gaan ze, wat ze ook uitvreten, met ingang van eind maart 2018 tenminste niet meer naar de hel

Het is wel even schrikken. Zo’n plotselinge afschaffing van een instituut dat zo lang z’n nut heeft bewezen.Was het niet beter geweest de afschaffing van de hel in een soort stappenplan te bewerkstelligen? Dat we bijvoorbeeld eerst de verdoemenis in periode van zeg, vijf jaar rustig afbouwen? En dat we daarna de hel in de loop van zo’n tien, twintig jaar beetje bij beetje slopen?
Maar nee. Het moest kennelijk rigoreus worden aangepakt. Van de ene dag op de andere. Zonder dat ze u of mij iets hebben gevraagd. Had dat niet per referendum gekund? Zo van: ‘Bent u vóór of tégen de afschaffing van de hel?’
Dan hadden we tenminste het gevoel gehad, dat we er zelf ook een beetje toe deden.Het Vaticaan heeft onmiddellijk na het grote nieuws laten weten dat de Paus niet heeft gezegd wat hij heeft gezegd. Want volgens het Vaticaan bestaat de hel nog steeds. Maar de Paus zèlf heeft niet gezegd, dat hij zich vergist heeft.
Ook dat nog!

Wat nu? Wie moet ik geloven?
De Paus?
Het Vaticaan?
Wat moet ik als dolende ziel in deze barre tijden? Tijden waarin afbraak van heilige huisjes schering en inslag lijkt te zijn? Wat moet ik in Godsnaam?
Ik verkeer in opperste twijfel.
Moet ik straks tijdelijk louteren in het vagevuur alvorens ik de hemel in mag?
Of dien ik de poorten van de hel straks toch voorgoed achter me te sluiten om temidden van de zielen der eeuwig verdoemden mijn zonden tot in de lengte der dagen te dragen?
Wie verlost mij?
 
Geplaatst op: Donderdag 5 april 2018 om 09:04 uur
1549223
bezoekers
© 2019 - Julius Pasgeld