Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Henk Kool en het Haagse armoedepotje

Wij zien het voor ons. De Drees-lezing is zojuist teneinde. De toehoorders scharen zich rond de tafels die rijkelijk zijn voorzien van garnalenkroketjes, kaasstengels, bitterballen en sneetjes uienquiche. Ze babbelen nog wat na over de lezing. Daarna begeeft het voltallige bestuur van de stichting Willem Dreeslezing zich naar het Haagse restaurant De Basiliek in de Korte Houtstraat om elkaar tijdens een gezellig etentje op de borst te slaan en naast elkaars schoenen te gaan lopen omdat ze er dit jaar in geslaagd waren de alombekende heer Rutte te bewegen de lezing voor zijn rekening te nemen.
Rutte zelf had na de garnalenkroketjes om verschoning gevraagd wegens drukte elders. Hetgeen voor bestuurslid Henk Kool (PvdA, sociale zaken) geen beletsel was geweest om een apart zaaltje in De Basiliek af te huren teneinde het etentje te doen plaatsvinden in een sfeer van onderlinge kout en amicaal jolijt.

Wat zouden ze gegeten hebben? Bestond het voorgerecht uit bonbons van zalm, paksoi, mint en yuzu vinaigrette? En het hoofdgerecht uit eendenborst, geitenkaascouscous en een pasteitje van ui en citroen overgoten met bietenjus? Was de rode wijn een heuse Castello di Meleto uit 2008? Of had de heer Kool vooraf voor iedereen het zes gangen-amusemenu met wijnarrangement van 75 euro per persoon besproken? Wie zal het zeggen. Het bestuur zal het er zich niet minder om hebben laten smaken. Temeer daar de stichting zelf slechts voor de helft opdraaide voor de kosten van het diner. Voor de andere helft had wethouder Henk Kool de Haagse subsidiepot voor armoedebeleid aangesproken.

U leest het goed. Voor de andere helft had wethouder Henk Kool de Haagse subsidiepot voor armoedebeleid aangesproken.
Nou, vooruit. Nog een keer dan. Voor de andere helft had wethouder Henk Kool de Haagse subsidiepot voor armoedebeleid aangesproken.
Als wethouder gaf hij dus gemeenschapsgeld dat bedoeld was voor de allerarmste inwoners van Den Haag aan een stichting die lezingen organiseert en waar hij zèlf bestuurslid van is.
‘Wij vinden, dat armoedebestrijding niet alleen de directe aanpak inhoudt, maar ook preventie en debat’, laat hij via zijn woordvoerder weten.

Kijk. Dat ze denken met het houden van lezingen de armoede te bestrijden is nog tot daar aan toe. Politici zijn nou eenmaal niet helemaal fris onder hun petje en staan vaak ver van de werkelijkheid af. Maar dat ze geld voor het bestrijden van de armoe besteden aan garnalenkroketjes, wijnarrangementen en met bietenjus overgoten pasteitjes voor zichzelf is andere koek. Dat is jatten van de allerarmsten. En dat doen zelfs de meest gestoorde criminelen niet eens.
Maar de PvdA-wethouder van sociale zaken, Henk Kool, dus wel.

En kan dat dan allemaal zomaar? Jazeker. In Den Haag wel. In Den Haag drinken we als vanouds een glas, doen een plas en laten de zaak zoals hij was.
De doofpot in dus. We praten er niet meer over. Oke?

De Willem Dreeslezing. Was je er niet bij? Jammer hoor. Er werd zo prachtig gesproken. Door de premier nog wel. En na afloop een hapje en een drankje. Echt gezellig. En goed, dat ze ook eens aandacht besteden aan de armoede in Den Haag in plaats van aan al die prestige-dingetjes op het Spui.
Geplaatst op: Vrijdag 8 november 2013 om 08:58 uur
1793448
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld