Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Het belasting-leed dat voorlopige aanslag heet

De eerste week van het nieuwe jaar is nog maar nauwelijks een feit of de belastingdienst begint al ‘voorlopige aanslagen inkomstenbelasting over heel 2020’ te innen. Over bedragen dus, die men nog niet eens heeft ontvangen. Maar waar dus wel bijvoorbaat al belasting over moet worden betaald.
Kan het bureaucratiser? Kan het uitzuigeriger?

Ja. Dat kan.
Want die voorlopige aanslag over 2020 is gebaseerd op wat men in 2018 aan werkelijke inkomstenbelasting heeft betaald.
In 2018 ontving ik éénmalig een fors compensatiebedrag van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds in verband met de afkoop van het een en ander. Dat werd bij mijn normale pensioen en AOW opgeteld. Zodat ik dat jaar een fors bedrag aan inkomstenbelasting moest betalen. Gelukkig was dat éénmalig. Dacht ik. Maar nu gaan ze m’n voorlopig te betalen belasting over 2020 baseren op wat ik in 2018 heb binnengekregen.
Als het gaat om het elkaar zo moeilijk mogelijk te maken weten ze daar bij de belastingdienst dus alles van.
Kan het nòg bureaucratischer? Kan het nòg uitzuigeriger?

Ja. Dat kan.
De belastingdienst schrijft dat ze zich daar achter al die bureautjes wel degelijk beseffen, dat de situatie in 2020 (ten opzichte van 2018) best wel eens gewijzigd zou kunnen zijn. Met andere woorden: ze weten daar donders goed dat het, wat inkomsten betreft, in het ene jaar wel eens heel anders zou kunnen uitvallen dan in het andere jaar. Maar dat kan ze niet schelen. Inplaats van even verder te kijken dan hun neus lang is, (door bijvoorbeeld als het in 2018 een stuk hoger of lager was dan gebruikelijk de zaak alvast van te voren bij te stellen), pikken ze er rucksichtlos zomaar een jaar uit en zeggen ze gemakshalve dat je in dat jaar wel hetzelfde zal hebben verdiend als dat je in 2020 zal gaan verdienen. En betalen maar, alsjeblieft.

Als je dat allemaal tot je hebt laten doordringen en van de eerste schrik bekomen bent lees je pas, dat je een wijziging van de aanslag kan aanvragen als je het niet met ze eens bent. Online of telefonisch. Als je het telefonisch doet krijg je (als de automatische telefoonrobot tenminste toevallig bereikbaar is) na her intikken van ongeveer 20 cijfers bericht, dat je binnen 5 dagen bericht krijgt waarop je zèlf allerlei dingen moet invullen. Omdat ze daar op het belastingkantoor te beroerd voor zijn. Want ze weten daar heus echt wel alles van je.

Als je op Synoniemen-Net het woord ‘bureaucratie’ opzoekt vind je ‘ambtelijke molen’,’ambtenarij’ en ‘vierde macht’. Dat is allemaal nog vreselijk netjes uitgedrukt, vind ik. Ik zou het zelf graag anders noemen. Maar ik zou het liefst een formulier naar de belastingdienst sturen waarop ze zelf eens wat suggesties zouden kunnen invullen als het om synoniemen van bureaucratie gaat. Dat moeten ze dan ingevuld weer terug sturen en daar zou ik dan een leuke column over kunnen schrijven.
 
Geplaatst op: Donderdag 16 januari 2020 om 09:12 uur
1718230
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld