Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Het biljart moet weg

De biljarttafel uit het woonzorgcomplex De Duinen in Burgh-Haamstede moet weg. Om plaats te maken voor ‘dagbesteding’ voor zowel cliënten als mensen van buiten. Dat vindt Natasja van Hasselt, hoofdmanager Human Resource & Communicatie van de zorgorganisatie ‘Allevo’.
Dat is natuurlijk wel een beetje jammer voor de ruim twintig bejaarde biljarters en hun vaste schare fans uit het zorgcentrum die tot nog toe drie keer per week fervent aan het biljarten waren. .
‘Dagbesteding? Dagbesteding?’, denkt mevrouw Van Hasselt, die graag voor anderen uitmaakt hoe ze hun dag besteden. ‘Dagbesteden is veel méér dan biljart alleen. Bij dagbesteding moet je denken aan beweging, spel en kreativiteit’, vervolgt ze. ‘Laat de heren biljarters dáár hun tijd ook maar eens aan besteden’.

Mevrouw Natasja van Hasselt, hoofdmanager Human Resource & Communicatie van zorgcentrum De Duinen in Haamstede heeft kennelijk zelf nog nooit gebiljart. Want wat is biljarten anders dan beweging, spel en het vinden van kreatieve oplossingen? En zeker voor de wat oudere medemens zeer geschikt als dagbesteding. ‘Maar daarvoor kunnen we de biljarttafel beter ergens anders in Burgh Haamstede zetten’, decreteert ze.

In de Provinciale Zeeuwse Courant komt ene Jan Hart namens alle huidige biljarters aan het woord: ‘We hebben nauwelijk goed overleg met Allevo gehad. Allevo wil gewoon de baas blijven. Dit gaan we nooit winnen’.
Vervolgens schetst hij in heldere, niet mis te verstane bewoordingen de gevolgen als het biljart elders in Burgh-Haamstede zou worden geplaatst:
‘Aan een andere locatie hebben we niets. Een aantal biljarters kan niet weg uit het zorgcentrum. Sommigen zitten in een rolstoel. We zorgen al jaren voor elkaar. Ik doe hun jassen dicht, geef ze drinken. Hoe moet ik ze meekrijgen naar een andere locatie? En wat als ze naar de wc moeten? Ik kan veel maar niet alles’.

Mevrouw Van Hasselt had daar niet aan gedacht. ‘We hebben alle begrip voor de zorgen van de biljarters’, reageert ze.
‘Daarom hoop ik, dat we in gesprek blijven, zodat we samen kunnen werken aan een passende oplossing’.
Waarmee mevrouw Van Hasselt nog steeds he-le-maal niks anders heeft gezegd, dan dat ze het biljart gewoon weg wil hebbn.

Ook in het Dorpshuis in ons eigen dorp wordt er in een zaalruimte ongeveer drie keer per week fervent gebiljart. Ook daar staat een biljarttafel die, als er niet gebiljart wordt, voor allerlei andere dingen wordt gebruikt. Knutselmiddagen voor kinderen. Vergaderingen voor volwassenen. Kleedkamer voor de gebruikers van de gymzaal ernaast. Kortom voor allerlei ‘dagbestedingen’. En zo komen die ‘bewegingen’, die ‘spellen’ en die ‘creatieve activiteiten’ van mevrouw Van Hasselt ruimschoots aan de orde.
Waarom kan dat bij ons dan wèl en in woonzorgcomplex De Duinen in Burgh-Haamstede niet?

Antwoord: Een stevige, houten afdekplaat op het biljart.
Zodat er, als er niet wordt gebiljart, ruimte is voor allerlei andere activiteiten en dagbestedingen. Ook óp het biljart.
Maar ja. Dat soort oplossingen leerde mevrouw Van Hasselt natuurlijk niet op haar opleiding Human Resource & Communicatie. Daar ging het over veel gewichtiger dingen. Zoals hoe je je zin krijgt over de hoofden van gewone mensen heen.
 
Geplaatst op: Donderdag 19 december 2019 om 08:30 uur
1794435
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld