Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Het einde der tijden is nabij, maar niet heus

 Wéér een stapje dichter bij het einde der tijden. Wetenschappers van het Bulletin voor Atoomwetenschappers hebben volgens de NRC vorige week de ‘Doomsday-Clock’ van twee minuten vóór middernacht naar honderd seconden vóór middernacht gezet. Op die Doomsday-Clock vergaat de wereld op middernacht.
Nog honderd seconden dus?
Nee. Want de ‘Doomsday-Clock’ is een metafoor. ‘Als we zo doorgaan met de klimaatopwarming van de aarde en de wapenwedloop, komt het einde der tijden weer 20 seconder dichterbij, en is nu wel héél dichtbij schijnen die wetenschappers ermee te willen zeggen. Want alleen de klimaatopwarming en de wapenwedloop betrekken ze bij hun sombere voorspellingen. Daar zitten dus niet eens besmettelijke ziekten, buitenaardse aanvallen, aardbevingen en Donald Trump bij.

Zitten die wetenschappers de zaak dan een niet een beetje op te jutten?
Het lijkt er wel op. Want de mensheid bestaat natuurlijk geen uur maar nu al ruim 200.000 jaar. Volgens dezelfde rekenmethode, maar dan gebaseerd op 200.000 jaar hebben we dus nog 5.500 jaar voor de boeg voordat het einde der tijden zich zal aandienen. Als we zo door blijven gaan als we nu doen
Nog 5.500 jaar. Moet ik me dan nu al zorgen maken?.
Bovendien: als het ons de komende 5.500 jaar niet lukt de touwtjes weer aan elkaar te knopen wordt het misschien tijd voor de mensheid om plaats te maken voor iets beters.

Iemand die zich wel zorgen maakt is Gerrit Jan D. uit Ruinerwold. Die peperde z’n kinderen iedere dag in een keldertje in, dat het elk moment gebeurd kon zijn met ze. En als je het goed beschouwt, doen die wetenschappers van de Doomsday-Clock dat nu ook met hun paniekerige voorstelling van zaken met die ‘over enkele minuten’ metafoor.
Nog even en dan worden we met z’n allen ook opgesloten in een kelder.

Weet je wat? Laten we het de komende 5.500 jaar allemaal wat eenvoudiger houden. Wat vriendelijker. En vooral wat begrijpelijker. In plaats van dat al die algoritmenbaasjes, zeemeeuw-managers, zorgcowboys en machthebbertjes het steeds meer voor het zeggen krijgen. Waardoor ze steeds meer ruimte van de gewone mens gaan innemen.
Eenvoud en duidelijkheid.
Wellicht gaan de wijzers van die Doomsday-Clock dan gewoon uit zichzelf wel weer achteruit in plaats van vooruit.
Geplaatst op: Donderdag 30 januari 2020 om 08:21 uur
1746189
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld