Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Het gedonderjaag sopt zich op

Zoals gebruikelijk bevat deze eerste column in het nieuwe jaar weer tal van malapropismen. Malapropismen zijn uitdrukkingen die door elkaar heen zijn verhaspeld. Tel het aantal malapropismen in deze column en mail dat naar pasgeld@2mail.nl. De inzender die er het meeste werk van heeft gemaakt wordt beloond met een echte zilveren rijksdaalder uit 1929. Daar gaan we:

Het Haagse nieuwe jaar heeft zich nauwelijks nog ontloken of het gedonderjaag sopt zich al weer op. Nadat ze de bibliotheek in de Schilderswijk het vorig jaar voorgoed hadden gesloten, gaan ze hem in het nieuwe jaar toch weer opendoen. Het opnieuw opstarten gaat maar liefs 800.000 euro kosten. Toen ik dat hoorde schoot ik uit mijn vel van woede. Wie die sluiting indertijd heeft bekokhalst mag wat mij betreft meteen met de noorderzon oprotten. Wat denken ze daar in het IJspaleis wel? Dat ze in de Schilderswijk kunnen meten en persen wat ze willen? Laten ze liever de mensen uit de Vogelwijk of het Belgisch Park eens met een kwartje in het riet sturen! Maar dat durven ze natuurlijk weer niet. Want als je daar de wonde op de zere plek legt spelen ze de gebeten onschuld. Dat kan je op je buik aanvoelen.

En dan dat gedoe over de uitbreiding van Rotterdam-The Hague Airport. De omwonenden zijn tegen de uitbreiding van het aantal nachtvluchten. Tjonge. Daar kijk ik echt vanop! Laat ik nou gedacht hebben dat die omwonenden zouden staan te juichen bij het idee, dat ze straks nog moeilijker in slaap kunnen komen dan ze toch al deden. Nòg meer vliegtuigen lineaal rectaal langs hun klamme lappen! Maar wat doe je ertegen? Niets. Het is vechten tegen de bierkraan.

Over vliegmachines gesproken. Hoe staat het eigenlijk met de plannen voor een helihaven in Den Haag? Die vielen vier jaar geleden bij niemand op de juiste toonaarde. Maar je kon op je vingers nafluiten dat de jongens van haast en herrie met een nieuw plan zouden komen. Aan de Ypenburgse Spoorlaan. Op nog geen 750 meter van woonstraten. En alleen voor de lol. Milieuvervuiling? Geluidsoverlast? Welnee. Slechts tientallen vluchten per jaar, zeggen de initiatiefnemers. Hooguit 50. Later misschien een uitbreiding naar 100. Ach, wellicht vierhonderd opstijgingen. Plus 400 landingen. Eventueel per kwartaal. En zo wordt de omwonenden in Ypenburg al bij voorbaat een loer voor ogen gedraaid zonder dat er een behoorlijke ovulatie over de mogelijke gevolgen heeft plaats gevonden. Ik zou niet graag in hun schoenen zitten.

Nog meer gedonderjaag in Den Haag: de Residentie blijkt de heetste stad van Nederland. In de Haagse binnenstad is de temperatuur regelmatig 8 graden hoger dan elders. En bomen waaronder je verkoeling kan vinden? Ho, maar. De Haagse wethouders lijken wel algiers voor groen. In alle Haagse straten staan nu al vier keer zoveel auto’s als bomen.

Graag zou ik de Hagenaars willen toeroepen:
‘Willen wij méér, of willen wij juist minder bomen in onze stad?’
En als uw antwoord door de Haagse wethouders weer eens over één kant wordt geschoren, vraag ik u vanuit het diepst van mijn tenen:
‘Willen wij méér, of willen wij juist minder auto’s in onze stad?’
En als uw antwoord niet meer te stuiteren zal zijn, zeg ik u voorwaar: ‘De tering is geworpen!’
Geplaatst op: Vrijdag 16 januari 2015 om 08:51 uur
1793434
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld