Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Het gemak dient de mens

Moderne ontwikkelingen. Om het de mens nòg gemakkelijker te maken. Ze blijven zich aandienen.
Neem nou die armbanden waarmee je elkaar op grote afstand even een geruststellend kneepje in de arm kunt geven. Een innerlijke glimlach is het gevolg. Een glimlach als eerste stap op weg naar zelfheling en een betere omgang met het onvoorziene.
Maar stel je voor. Je bent na een paar jaar gewend aan al die kneepjes op afstand. Kneepjes waarvan al je goede vrienden en vriendinnen je voorzagen in je moeilijke periodes. En ineens is je batterij op! Waar blijft de ruimte om je intieme ervaring dan nog te delen? Healing walks? Een mindfull schoonmaakproces?

En dan dat mobieltje waarmee je onder de douche kunt.
Stel je voor. Er zijn kennelijk steeds meer mensen die niet even tot na het douchen kunnen wachten met appen, selfies maken, willen weten hoe laat het is, op afstand communiceren met de medemens, parkeren, filmpjes kijken, spelletjes doen of willen weten wat voor weer het morgen wordt.
De waarachtige hereniging tussen wetenschap en spiritualiteit gaat maar door. Zolang er markt is voor verwennerij, gemakszucht en indolentie, zullen er altijd wel mensen zijn die daar een centje aan willen verdienen. Totdat de ziel eindelijk een plek heeft gevonden om uit te stappen uit het voertuig van de zogenaamde vooruitgang.

En neem nou die uitvinding voor eenzame mensen: een mechanisch ademende knuffel (599 euro).
De kwaliteit van het aanraken en de kunst van het ontvangen komen hier samen. Ideaal voor mensen die in hun eentje onder de wol kruipen.
Deze ‘persoonlijke slaapvriend’is een soort kussen dat de eenzame slaper dicht tegen zich aan kan houden. Met een knopje kan je hem hard of zacht laten ademen. Een soort holistic pulsing dus. Met een ander knopje zet je een zacht kreunend geluid aan. Alsof je geliefde zachtjes aan het snurken is. Net echt. Met als enige verschil, dat je er op een echte geliefde van vlees en bloed geen knopje zit waarmee je zijn of haar gesnurk uit kunt zetten. Voordeel is weer wel, dat de Somnox, zoals de knuffel heet, je met een voorzichtig gekietel wakker maakt als je hem op tijd hebt voorzien van updates.

Stappentellers.
Ideaal voor mensen die los willen komen van de dagelijkse hectiek. En voor mensen die niks beters te doen hebben. Ter heling en bekrachtiging van lichaam en geest informeren deze speciale smartwatches je op ieder moment van de wandeling over het exacte aantal verbrande calorieën, het exacte aantal stappen, de afgelegde afstand, je hartslag en een verdere keur aan ‘fitnesskalibratiegegevens’.
Je zou, met al dat moois, helemaal vergeten om eens gewoon om je heen te kijken tijdens je wandeling.

De opvouwbare telefoon.
Want het blijft lastig, zo’n gewone smartphone van 14 x 7 x 0,9 centimeter. Hoe vaak is-t-ie niet zoek? Nu dus een telefoon, die je nóg kleiner kan opvouwen. Nog even en je hebt smartphones, die je helemaal niet meer kan zien. Handig voor mensen die zichzelf nieuwsgierig welkom willen heten in een wereld waarin je zèlf je hiaten moet vullen.

Nou, vooruit. Nog eentje.
Een condoomdoosje, dat door een vernuftige vergrendeling alleen met vier handen te openen is. Het doosje samen openen, kan volgens de bijgevoegde reclame het idee versterken ‘dat genieten van seks alleen mogelijk is als je beiden instemt’.
Consent heet dat tegenwoordig. Kwetsbaarheid als kracht. Ook tijdens de copulatie. Iedereen in staat elkanders leven te regisseren op momenten van de meest natuurlijke staat van het bestaan.

Het gemak dient de mens.
 
Geplaatst op: Donderdag 26 december 2019 om 08:46 uur
1824852
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld