Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Het stadsbestuur zwijgt

Zodra het even moeilijk wordt in Den Haag zwijgt het stadsbestuur in alle talen.
Jawel. In de gemeenteraad wordt natuurlijk verantwoordelijkheid afgelegd zoals het hoort. Maar daar blijkt alles al van te voren bekokstoofd door de Haagse politieke dommekracht bestaande uit VVD, CDA, PvdA en D66 (26 personen) plus het college (9 personen).
Voorbeelden te over.

Onlangs werd de Bosbrug voor ruim een jaar afgesloten wegens herstelwerkzaamheden. De Bosbrug is een belangrijke verkeersknelpunt. Natuurlijk moet er af en toe iets op de schop. Maar waarom een jaar??? Daar begrijpt de Hagenaar niets van. En het college vertikt het om dat uit te leggen. In het wilde weg roept het college, als het om de overlast van die afsluiting gaat, dat ‘uit metingen blijkt, dat de luchtkwaliteit sindsdien is verbeterd’. Waarschijnlijk verkeren ze in de veronderstelling dat de Hagenaars die wonen aan de Mauritskade, de Laan Copes van Cattenburgh en de Javastraat dan gelijk denken dat het wel in orde zal zijn. En dat alle andere Hagenaars daar dan wat aan hebben als ze massaal rokend en ronkend hun weg zoeken rond de Bosbrug.

Een jaar geleden besloot het college de bomen op de Laan van Meerdervoort tussen de Azaleastraat en de Thorbeckelaan te kappen. Om in te ruilen voor extra parkeerplaatsen. Want hoe meer auto’s in Den Haag hoe beter. Hoewel die bomen daar nog wel tien jaar mee konden, zo verklaarde wethouder Smit op een bijeenkomst waar de bewoners hem smeekten de bomen te laten staan. Want een heleboel Hagenaars hebben liever bomen dan auto’s in de stad. Later bleek, dat de parkeerbehoeftecijfers van de gemeente niet klopten en nog later zweeg het gemeentebestuur in alle talen nadat toch besloten werd de bomen om te ruilen voor auto’s.
Kijk. Met zo’n stadsbestuur kunnen de Hagenaars op den duur tenminste allemáál aan het zuurstof.

Laatst keerde vrijwel de gehele bevolking zich in krantenadvertenties en op zeepkistjes tegen de bouw van een brallerig, duur cultuurpaleis op het Spui. Je zou dan toch op z’n minst verwachten dat het stadsbestuur aan de Hagenaars zou gaan uitleggen, waarom dat paleis dan in godsnaam zo nodig was. Maar nee. Met geen woord.  Als de jury van de een of andere steden-wedstrijd er toevallig geen stokje voor had gestoken, hadden ze met z’n vijfendertigen gewoon voor alle 500.000 Hagenaars bepaald dat er zo’n paleis zou komen.

Moet ik verder gaan? Arentsdorp-Oostduin? Hoge bebouwing in het kloppende groene hart van het Benoordenhout? Niks luisteren naar de omwonenden. Gewoon met z’n vijfendertigen doordrammen en verder zwijgen. En kom me nou niet aan dat ze het aantal vierkante meters en de hoogte hebben aangepast. Want dat hadden ze stiekum van te voren al gedaan. En konden daarmee, ten dele dus, ahum, tegemoet komen aan de bezwaren van de omwonenden.
Ja. Ja. Leer mij het Haagse stadsbestuur kennen.

Scheveningen. Al jaren hetzelfde liedje. Dat hoef ik zo langzamerhand niet meer uit te leggen. Grote bewondering moeten we daarom hebben voor het handjevol Scheveningers, dat nog steeds, tegen beter weten in, de moed niet verliest en op de bres blijft staan voor een Scheveningen waar je ook nog een beetje kan wonen.

Democratie is een mooie uitvinding. Het wordt zolangzamerhand tijd, dat ze dat ook in Den Haag eens gaan toepassen.
Geplaatst op: Vrijdag 1 maart 2013 om 07:51 uur
1793437
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld