Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Hier komt een boom

Wanneer schreef ik het laatst over de Haagse terugplant-achterstand voor bomen? Dat was in september 2008. Ik schreef toen, dat de gemeente haar belofte om 9500 gesloopte bomen te gaan herplanten, niet wilde nakomen.
Den Haag wilde slechts 2500 bomen herplanten.
Ik maakte er toen grapjes over in de trant van: Hagenaars? Die kunnen de boom in!
Van de weeromstuit begon de gemeente Den Haag ook geestig te worden. Den Haag plaatste overal trottoirtegels met de tekst: ‘Hier komt een boom’.
En juist als je denkt dat die boom er dan eindelijk komt en dat de aanplant daarvan met het gebruikelijke tam-tam in de pers wordt aangekondigd, dan komt er helemaal geen boom.
Wel een ‘Verordeningenverzameling gemeente Den Haag 6/2005’. En een ‘Raadsinformatiesysteem (RIS) nr. 131751’. En de ‘monetaire waardering van houtopstand conform de meest recente richtlijnen van de Nederlandse vereniging van taxateurs van bomen’. Wel een ‘lijst van monumentale bomen’. En een artikel 4 dat over kapverbod gaat. Wel bomen bij het gymnasium Haganum. En toen ineens weer niet. Wel een ‘bomenfonds’. En een ‘groenparaaf bij bouw- en verkeersplannen’.
Nota’s dus. Maar bomen ho maar.

Hoe zit het op dit moment eigenlijk met die terugplant-achterstand?
Dat is het best bewaarde geheim van Den Haag en omstreken. Ambtenaren houden de kaken stijf op elkaar als er iemand naar vraagt. Gemeenteraadsleden worden met een kluitje in het riet gestuurd als ze om opheldering vragen. Wethouders slaat de schrik om het hart als iemand per ongeluk het woord ‘boom’ laat vallen.
Desondanks ben ik, Julius Pasgeld, er met omkoping, list en bedrog in geslaagd voor u te achterhalen hoe het er werkelijk voorstaat met die bomen. De bomenterugplant-achterstand in Den Haag was op 15 juni 2010 opgelopen tot 14500. Veertienduizendvijfhonderd! De afgelopen vijf jaar zijn er in Den Haag 18000 bomen gekapt om plaats te maken voor nieuwbouw, torenflats en andere uitbreiding. Daarvan zijn er 3500 teruggeplant. En op 14500 plekken heeft de gemeente Den Haag ‘hier komt een boom’ geschreven.

Niet?
Dan hoor ik graag, dat ik er naast zit. Dan hoor ik graag van de gemeente Den Haag hoe de vork dan wél in de steel zit. Dan hoor ik graag hoeveel bomen er in de afgelopen vijf jaar dan wél zijn gekapt wegens bouwprojecten. En hoeveel er dan wél zijn teruggeplant.
Maar we zullen wel weer niks te horen krijgen. De verdichting en ontgroening dient zich in het geniep af te spelen. Den Haag houdt niet van bomen.
Wel van vlaggen.
Tweehonderd vlaggen op de Johan de Wittlaan. Om het internationale karakter van de stad te benadrukken. Want u moet weten, dat de Residentie met een enorme vlaggenachterstand kampte. We zagen, als het ware, door de bomen de vlag niet meer. En als we zo doorgaan zien we door de vlaggen het bos niet meer. Want straks vangen alleen in Den Haag hoge vlaggen veel wind. Of moeten we de boom halfstok hangen om vlagje te kunnen verwisselen?
En zo lusten we er nog wel een paar.
Geplaatst op: Vrijdag 18 juni 2010 om 08:34 uur
1824840
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld