Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

`Ik groet mijn lieve`

Advocaat Vladimir Volf uit Londen stuurde mij vorige week een mailtje met als aanhef: ‘Ik groet mijn lieve’. Vervolgens maakte hij mij attent op het overlijden van mijn neef Daan. Daan bleek enorme hoeveelheden geld (12,9 miljoen dollar) te hebben uitstaan op de een of andere bank in Londen. Er was nu echter een probleem, liet Vladimir mij weten. Dat probleem kwam er in het kort op neer dat het geld van Daan in beslag zou worden genomen door de Britse overheid als ik –in mijn hoedanigheid als neef van Daan- me niet bereid betoonde dat geld in ontvangst te nemen. Als ik Vladimir liet weten dat de zaak me wel interesseerde zou hij me nadere details verschaffen.

Nep-mail natuurlijk. Want mijn neven heten Jaap, Frank en Peter. Een of andere crimineel probeert me op een vreselijk manier uit de tent te lokken. De verleiding is groot om inderdaad een mailtje terug te sturen met de tekst: ‘Klootzak, touwtje eromheen en je bent een broodzak’. Om te kijken wat er dan gebeurt. Waarschijnlijk niks. Maar toch durf ik niet. Want voor je het weet heeft advocaat Vladimir Volf uit Londen de code van mijn pinpas te pakken. Of mijn gebruikersnaam en inlogcode van de bank. Want weet ik veel hoe dat tegenwoordig gaat.

Wat ik echter wel weet is, dat ze je tegenwoordig aan alle kanten proberen te naaien. Mailtjes zoals hierboven beschreven krijg ik wel vier, vijf keer per dag.
De tijd die het kost om ze in de prullemand van mijn laptop te gooien vind ik nog niet eens zo heel erg.
Veel erger vind ik dat de sfeer in de samenleving door dit soort zaken steeds meer wordt verziekt. Achterdocht, bedrog, oplichting. Niemand kan je meer gewoon op zijn of haar woord vertrouwen.

‘Steek je hand uit bij ons terecht voor een aantal echte dringende credit nu en vul het onderstaande formulier in. Onze financiële aanbod is zeer veilig…’.

‘Hallo iedereen. Ziekenhuis is op zoek naar nierdonor en dus als u wilt nier verkopen en rijk en te redden iemand het leven kunt u vriendelijk contact met ons op als we klaar zijn om u te groot bedrag van 500.000 euro aan te bieden zonder enige stress. Vriendelijke groet, Dr Pramod Kumar.’

ABNAmrobank: ‘Uw huidige betaalpas vervalt voor gebruik….’

Afdeling facturatie: ‘U heeft een openstaande rekening…’.

Mijn SNS: ‘Je hebt 5 nieuwe berichten….’.

International Card Service: ‘U voldoet niet aan onze veiligheidsvoorschriften. Vervang uw huidige creditcard….’.

De overheid kijkt ernaar, drinkt een glas, doet een plas en laat de zaak zoals hij was. En van de rechtbank hoeven we ook niet veel te verwachten

Laatst belde de RABO-bank een meneer met de vraag of ze zijn beveiligingscodes even mochten verifiëren. Dat vond die meneer goed met alle gevolgen van dien: zo kon hij fluiten naar zijn spaarcentjes a 9.839 euro. Een rechtzaak volgde. De RABO ging vrijuit en die criminele beller was natuurlijk allang met de noorderzon vertrokken.
Maar die meneer zelf werd ‘grovelijk nalatig’ bevonden door de rechtbank.
Echt waar.

Nog even en je krijgt zèlf een boete als je per abuis in de val van zo’n crimineel loopt.

 
Geplaatst op: Vrijdag 12 mei 2017 om 08:51 uur
1457779
bezoekers
© 2018 - Julius Pasgeld