Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Javastraat, Raamweg, Hoefkade en Vaillantlaan

Onlangs werd bekend, dat Den Haag vier van de tien vieste straten van Nederland heeft. Daarmee is Den Haag de vuilste stad van Nederland. De Javastraat, de Raamweg, de Hoefkade en de Vaillantlaan hebben sinds de invoering van het verkeerscirculatieplan een luchtverontreiniging die ruim boven de EU-norm uitkomt.

Dat lijkt een probleem voor het gemeentebestuur. Maar dat is het helemaal niet. Weet je wat, zeggen ze daar, we gaan nòg meer parkeerplaatsen maken, we maken de trams nòg breder, we maken nòg meer autowegen naar Den Haag. En weet je nog wat? We gaan vooral nòg meer mooie bomen omhakken.
Kijk. Dat er af en toe een boom omgehakt moet worden, zal iedereen begrijpen.
Maar de principiele drift, waarmee het stadsbestuur thans bomen in Den Haag aan het uitroeien is, doet denken aan een geestelijke afwijking.
Hoeveel mensen in Den Haag zijn er het afgelopen jaar gewond geraakt, door grote, plotselijk, zomaar uitzichzelf omvallende bomen? En dan bedoel ik bomen, waarvan je niet ziet aankomen, dat ze om gaan vallen. En hoeveel mensen zijn er het afgelopen jaar gewond geraakt door auto’s?
Desondanks is het stadsbestuur ervan overtuigd dat er meer auto’s en minder bomen in Den Haag moeten komen.

Raar? Zeker als je op de site van Den Haag.nl leest wat het stadsbestuur zèlf over bomen vindt: ‘De bomen in Den Haag bieden veel voordelen. Ze zijn goed voor de gezondheid van mens en dier en milieu. Ze filteren stof uit de lucht, maken de lucht vochtiger, leveren zuurstof en zorgen voor schaduw. Ook geven ze de stad kleur’.
Die donderstenen in het IJspaleis weten het dus echt wel. Maar desondanks gaan ze onverdroten door grote aantallen prachtige bommen te kappen. Op de Laan van Meerdervoort was het voor parkeerplaatsen.  Op de Kneuterdijk was het voor parkeergelegenheid en een nieuw kantoor. Op de Koninginnegracht was het voor een 25 centimer bredere tram. Lang leve de vooruitgang!

Ooit beloofde het gemeentebestuur dat ze voor iedere gekapte boom een nieuwe boom terug zouden planten. Maar omdat ze de tel van het aantal gekapte bomen zijn kwijtgeraakt, zit die belofte allang weer in het grote, Haagse vergeetboek.

Die enorme vervuiling op de Javastraat, de Raamweg, de Hoefkade en de Vaillantlaan zal daar ook wel in terecht komen.
Geplaatst op: Vrijdag 6 september 2013 om 09:08 uur
1793451
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld