Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Krikke `De voortgang van het denken en doen in Den Haag`

Ruim een kwart eeuw schreef ik columns over Den Haag. Over wat er leuk was in Den Haag. En vooral over wat er mis ging in Den Haag.
Toen ik naar Zeeland verhuisde hoefde dat gelukkig niet meer. Het kon daar tenminste over gewone dingen gaan. Over de paringsdans van de eenden op het dorpsplein. Over de omgeving vlak naast de deur die zich in ieder jaargetijde altijd weer mooier aandient. Over de taal die we onderling bezigen tijdens het biljarten in het Dorpshuis. Soms afgewisseld door mijn bejaarde opvattingen over verwerpelijke maatschappelijke ontwikkelingen.

Maar nu, na de recente gebeurtenissen in Den Haag, kan ik het niet laten toch nog een keertje over Den Haag te schrijven. Niet als kenner. Want zo ik dat ooit was, ben ik dat allang niet meer. Maar als Zeeuwse ingezetene dus, die op een afstand beziet hoe Den Haag reilt en zeilt.

Zo hoorde ik de Haagse ex-burgemeester Pauline Krikke onlangs in een boodschap aan alle Hagenaars zeggen: ‘Ik wil de voortgang van het denken en doen in Den Haag niet in de weg zitten’.
Als je dat hoort, denk je: Nee. Natuurlijk niet. Wie zou de voortgang van het denken en doen in Den Haag in godsnaam wèl in de weg willen zitten? Zeker een burgemeester niet. Maar waarom zègt een burgemeester dat dan?
Als ze nou had gezegd: ‘Ik wil de de voortgang van het denken en doen in Den Haag niet LANGER in de weg zitten’, had haar opmerking zin gehad. Want daarmee had ze dapper toegegeven dat ze ‘de voortgang van het denken en doen in Den Haag best wel een tijdje in de weg heeft gezeten’. Hetgeen ze, zo begreep ik uit de krant, wel degelijk heeft gedaan. Maar dàt zei ze dus niet.
En daarom alleen al is het goed dat ze opstapt.

Wat ben ik blij, dat ik niet meer in Den Haag woon. Daar is het zo langzamerhand allemaal zó ingewikkeld geworden, dat het vaak een hele tijd duurt voordat het tot de dames en heren politici zèlf doordringt, dat het allemaal zo ingewikkeld is geworden.

Ik noem:
-Het complete stadsdeel Scheveningen, dat bijna in vlammen opging door gebrek aan verstandig toezicht.
-De terrorist die wegens gebrek aan informatie gemakshalve door de burgemeester gekenschetst werd als ‘een verwarde man’.
-Al die duizenden tractoren die in aantocht waren voor een demonstratie op het Malieveld. En dat er dan aan slechts 75 tractorbestuurders toestemming wordt gegeven het Malieveld op te mogen rijden.
-Burgemeester Krikke zèlf, die met haar eigen labrador (Harley) haar eigen stadhuis binnenliep en daarover een discussie met de portier aanging, terwijl ze donders goed wist, dat honden in het Haagse stadhuis niet zijn toegestaan.
-Loco-burgemeester en wethouder Richard de Mos, die het bedrijven van politiek jarenlang verwarde met het uitoefenen van commerciele inzichten. Zoals geld en voordeeltjes leveren aan de leden van zijn partij in ruil voor politieke steun.
-Gemeentesecretaris Hennephof die, na een diensttijd van anderhalf jaar, in maart van dit jaar z’n ontslag nam, omdat hij de voortgang van Krikke’s ‘denken en doen’ toen al niet voor z’n rekening wilde nemen.

Uit al die zaken dringt het duidelijk door tot in Zeeland: In Den Haag gaan niet de kruik, maar de doofpot en de holle vaten zolang te water tot ze barsten.
 
Geplaatst op: Donderdag 10 oktober 2019 om 08:26 uur
1764256
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld