Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Lifestyle

 Moet ik me niet een keertje een leefstijl aanmeten, vroeg ik me af nadat ik in de krant ettelijke artikelen over de voordelen van een leefstijl tot me had genomen.
Stel je voor!
Met een doorsnee fitness-les en elke ochtend zes kilometer wandelen heb je het al gemaakt in een wereld vol min-kukels, mislukkelingen, zieken, zwakken en mismaakten.
Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) doet tegenwoordig wonderen en wordt bovendien ook nog eens een keer vergoed door alle zorgverzekeraars. Wat wil je nog meer?

Ik wil niet ziek worden. Wie wel? Vandaar dat de preventie-industrie groeit als nooit te voren. Allemaal inhakend op de angst van gezonde mensen dat ze ziek worden. Ja, hallo! Mag ik als gezond mens ook eens NIET inhaken op al die verzoeken van instellingen om geld te verdienen aan mijn angsten?

We gaan verder. Pre-diabeten zijn mensen die nog net niet diabetisch zijn maar op het punt staan dat wel te worden. Ik ben net 0,7 mmol boven de streefwaarde van m’n glucose. Dus ik ben pre-diabeet. Net zoals vijf miljoen van de 17 miljoen Nederlanders. Wat een markt!!! Daar valt wat te verdienen, zou je zeggen. Vooral als je het begrip ‘angst dat het erger wordt’ in je boodschap vlecht.

Maar goed. Laat ik net doen alsof ik achterlijk ben.Dus stap ik in een preventieklasje. Daar moet ik, om de suiker in mijn bloed te verminderen, de ‘seated leg press’ doen. Om de beenspieren te te kweken. Begrijpt u wel? Nou, ik niet.

Maar waar gaat het vooral om? Volgens een artikel in de NRC van 12 februari gaat het er vooral om dat ik me ’s avonds voldaan voel.
En dat wil ik natuurlijk wel. Dus stort ik me met vuur en verve in beweegprogramma’s. In Walking Floorball. In Nordic Walking (wandelen met stokken die je eigenlijk aan het begin van je wandeling beter direct al weg kan gooien).
Hijgend gun ik me daarna nog net slokje water voordat ik weer aan de gewichten ga trekken.
En als ik dat allemaal gedaan hebt, om wat voor reden dan ook, is de fysiotherapeut tevreden en denkt, als hij je in het dorp ziet lopen met je hond, of gewoon samen een wandeling ziet maken met je vrouw: ‘Die is eventjes goed bezig!’

Laat ik dat nou, zonder die commerciele gezondheidswaanzin die de laatste tijd op me wordt afgevuurd, zèlf al in de gaten hebben gehad.
Geplaatst op: Donderdag 14 februari 2019 om 08:19 uur
1687349
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld