Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Marnix Norder trekt aan zijn stutten

De Haagse wethouder Marnix Norder was volgens burgemeester Van Aartsen ‘een uitstekende wethouder met denkkracht en intelligentie’. Wat het verschil is tussen denkkracht en intelligentie laten we hier even in het midden, maar dat Norder slim is, is een ding dat zeker is. Dat blijkt iedere keer weer. En thans opnieuw. Hij stapt op. Dat is heel verstandig. Waarom? Omdat hij de bui aan zag komen. Welke bui? Een zepert met het cultuurpaleis in combinatie met de ondergang van zijn Haagse PvdA na de gemeenteraadsverkiezingen in maart. In de politiek heet dat: op tijd aan je stutten trekken.

De reacties op het voorgenomen vertrek van Norder waren roerend.
Vooral de de reactie van Norder zelf: ‘Het was een zeer zware beslissing. Ik bouwde aan een stad waar ik van hou. Een mooiere baan is er niet’.
Opzienbarend! Hij bouwde aan een stad waarhij van hield! Stel je voor! Dat hij tien jaar gebouwd had aan een stad waar hij niet van hield! Maar misschien bedoelt hij wel, dat hij net zo lang aan Den Haag heeft gebouwd, tot het welletjes was. Totdat Den Haag zó ontgroend en verdicht was dat je er onmogelijke nog van kon blijven houden. ‘Maar’, zo weet Norder als geen ander, ‘de stad is er in mijn periode wél op vooruit gegaan’.

Niet alleen Norder zelf, maar ook burgemeester Van Aartsen is dus enthousiast over Norder. Naast bovengenoemd compliment laat Van Aartsen via Den Haag FM weten: ‘Misschien is het wel goed, dat er veel  kritiek op Norder is geweest’.

Kijk eens aan! Krijg ik zomaar een complimentje van de burgemeester zelf! Want je kan zeggen wat je wil. Als er één de afgelopen jaren kritiek heeft geleverd op het beleid van Norder, was ik dat toch wel. Dank u, burgemeester. Dank u wel.
Maar waarom vond de burgemeester nou eigenlijk dat het ‘misschien wel goed was dat er veel kritiek op Norder is geweest? ‘Omdat dat betekent dat Norder ideeën had en dat hij durfde en doorzette’, zei Van Aartsen. Wat krijgen we nou? Dus als iemand veel kritiek krijgt heeft hij veel ideeen, durf en doorzettingsvermogen? Waarom krijgt Van Aartsen dan zèlf nooit kritiek?

Nog een citaat van Van Aartsen over Marnix Norder: ‘Soms moet je zeggen: onze taak is niet te willen doen wat de waan van de dag is, maar verder te kijken’.
Dus dat deed Norder de hele tijd! Hij keek verder! En hij zag natuurlijk, wat al die Hagenaars met hun stomme koppen niet konden of wilden zien: hij zag de duinen vol flats, de randen van de Haagse parken en plantsoenen vol hoogbouw. Hij zag megalomane cultuurpaleizen. Hij hoorde fluitconcerten van gierende winden rondom torenhoge compexen. En af en toe, heel af en toe zag hij, tussen een kiertje zon door het beton, schuifelende meutes met ontevreden smoelwerken door koopgoten vol met door kroonluchters banjeren. En hij zag vooral dat dat goed was.
En toen uiteindelijk bleek dat de bewoners van Den Haag dat allemaal juist niet zagen zitten, dacht de wethouder van Haast, Herrie en Hoogbouw: weet je wat? Ik trek lekker aan mijn stutten.
Wat zal ik hem missen. Die goeie ouwe Marnix. Want het was natuurlijk wel een wethouder met denkkracht en intelligentie. Listig, leep en link. Dat natuurlijk weer wel.
Geplaatst op: Vrijdag 13 september 2013 om 08:11 uur
1793458
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld