Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Met de kop in het zand

De plannen om Madurodam groter te maken, krijgen vorm. Mensen die denken dat het leuke van Madurodam nou juist is dat alles daar zo klein is, kan ik geruststellen. Ze willen niet de schaal, maar alleen het oppervlak vergroten.
En omdat een en ander ten koste zou gaan van de omgeving willen ze het huidige ondergrondse Hubertustrace nog verder verlengen, zodat er straks voor alle nieuwe miniatuurtjes in Madurodam genoeg ruimte bovengronds zal zijn.

Dat lijkt me een uitstekend idee.
Eigenlijk kan er in Den Haag nog veel meer onder de grond. Waardoor er nóg meer ruimte vrij komt voor allerlei leuke dingen. Ik bedoel: waarom niet nóg meer watersportcentra, festivals, spetterende openluchtconcerten, oktoberfesten, undergroundpodia, sundaymarkets en braderieën in Den Haag?
Je stopt wat je niet bevalt gewoon onder de grond en ziedaar: ineens ruimte genoeg in Den Haag voor de zo broodnodige handelsgeest. En dan kunnen al die armetierige broedplaatsen, onrendabele kunstenaarscollectieven en krikkemikkige surfdorpjes langs het strand ook gelijk onder de grond.

En als we dan toch bezig zijn vind ik, dat we het gelijk maar eens principieel moeten aanpakken. Eigenlijk zou alles wat riekt naar ‘veen’ in Den Haag onder de grond moeten. Zodat er wat meer ruimte komt voor alles op het ‘zand’.
De Schilderswijk, Moerwijk, Spoorwijk, Transvaal, en het Laakkwartier, huppetee, ondergronds alstublieft.
Zodat ze in het Statenkwartier, het Belgisch Park en de Vogelwijk eindelijk eens de ruimte krijgen waar ze recht op hebben.

En dan is het gelijk mooi meegenomen dat de apenrots op het Binnenhof en de koninklijke paleizen aan de Bezuidenhoutseweg en het Noordeinde niet alleen voor honderden miljoenen opgeknapt hoeven te worden maar ook nog eens flink kunnen worden uitgebreid met dependances en nog meer koninklijke stallen met  liefst zoveel mogelijk te renoveren Koetsen in het Zuiderpark en Zorgvliet. Allemaal van gemeenschapsgeld natuurlijk.

Laten we het zo zeggen:  het feit dat de Haagse woningbouwverenigingen geen geld meer hebben om betaalbare bovengrondse woningen voor de gewone Hagenaars te bouwen, komt eigenlijk wel goed uit en loopt duidelijk parallel aan het streven naar meer ruimte, nog meer geld en nog meer aanzien voor alle ondernemers, politici, koningen en koninginnen in Den Haag die nu helaas nog, vrijwel zonder uitzondering, hun toevlucht moeten zoeken in Bonaire, Bloemendaal, Soestdijk, Hoog Soeren en Wassenaar.
En dat alles omdat Den Haag hen niet genoeg armslag biedt om daar daadwerkelijk hun domicilie te kiezen.
Het simpele feit, dat al deze mensen genoodzaakt zijn hun heil elders te zoeken kan op den duur alleen maar nadelig werken voor de glans en de luister die de Residentie tot nog toe toekwam.

Eens te meer een goed idee om in Den Haag te kiezen voor het veen onder de grond aan de ene kant en het zand boven de grond aan de andere kant.
Dan kunnen ze aan die andere kant met een gerust hart de kop weer eens in het zand steken.


 
.
Geplaatst op: Vrijdag 9 oktober 2015 om 09:08 uur
1793963
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld