Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Met het zicht op de verkiezingen

Alweer minder Hagenaars gaan straks stemmen voor een gemeenteraad. Nog niet de helft van de stemgerechtigden ziet de zin er nog van in. Nog minder dan de vorige keer. En hoe komt dat? Ach, dat weet u zelf waarschijnlijk beter dan ik.

Ooit bestond de gemeente (het woord zegt het al) uit een gemeenschap van  inwoners die geld bijelkaar bracht om de gezamenlijke taken goedkoper èn beter te laten uitvoeren. Eén bibliotheek in de wijk met veel boeken inplaats van een eigen boekenkastje met een paar boeken die, als je ze uithad toch vrijwel niemand meer las. Eén dienst die overal op regelmatige afstanden in de straat voor normale verlichting zorgde inplaats van allemaal afzonderlijke, idiote, peperdure, prive kerst-ledverlichting in onze voortuinen. Dat soort dingen. Riolering, bestrating, wegwijzers, straatnaambordjes, ophalen van het huisvuil. Zaken waar de inwoners van die gemeente, zonder uitzondering allemáál belang bij hadden. En als de mening daarover dan wel eens verschilde was er de gemeenteraad, die knopen doorhakte. Deden de gemeenteraadsleden en de wethouders dat goed, dan stemde je eens in de vier jaar op ze. Vond je, dat ze dat verkeerd deden, dan stemde je op een ander die vooraf had beloofd dat-ie er wat aan zou doen en dat nog deed ook!

Kom daar nu eens om. Vlak vóór de verkiezingen gaan alle gemeenteraadsleden tekeer in dezelfde, wollige vaagtaal. En naast dat vele geschreeuw blijkt de weinige gemeenteraadswol dan niet zelden ineens te zijn verdwenen in de zakken van ondernemers. Die vaak niet eens in Den Haag wonen!

Wat een wonder dat niemand in Den Haag nog naar de stembus wil. Een schrijnend voorbeeld van mijn gelijk deed zich onlangs bij de PvdA voor. Een paar jaar geleden sloot de gemeenteraad, onder aanvoering van de PvdA, de bibliotheek in de Schilderswijk. Het geld kon volgens hen beter worden besteed aan een kabelbaan tussen de Norder- en de Zuiderpier in Scheveningen. Thans  als ‘zweefpont’ aan de man te brengen. Maar ineens pleit Rajesh Ramnewash (PvdA) voor heropening van de bieb in de Schilderswijk. Vlak voor de verkiezingen! En raadslid Abdelrahim Kajoune (PvdA) meent waarachtig ‘dat we er in de Schilderswijk op sociaal-economisch gebied nog lang niet zijn’. Oók vlak voor de verkiezingen. Terwijl de PvdA over de Cultuur-Schuur op het Spui de komende maanden waarschijnlijk met geen woord zal reppen. Toch zweer ik u, dat ze daar ná de verkiezingen ineens weer dolenthousiast over zullen zijn. En je over die bieb niks meer zal horen.

Nog even terug naar waar een gemeente zoals Den Haag ooit voor was bedoeld. Dat was dus om het belang van alle inwoners te behartigen. Dus ook het belang van de inwoners van Schilderswijk, van Transvaal, van de Noordpolderbuurt en van Moerwijk-zuid. Deze vier Haagse buurten horen, zo wees recent onderzoek onlangs uit, tot de acht armste buurten van Nederland. Maar de Haagse wethouder Kool (PvdA) behartigt liever het belang van Chinese netwerken. En dineert, na het bijwonen van lezingen over de armoede, op kosten van de Haagse armoedepot liever zèlf met zijn Haagse netwerken.

Ik zou zeggen: Henk, ouwe socialist, laat het je vooral goed smaken tijdens de feestdagen. En verdwijn, met je collegaatje Norder, na de verkiezingen alsjeblieft voorgoed uit mijn ogen.
Geplaatst op: Vrijdag 20 december 2013 om 10:28 uur
1793423
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld