Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Met Karsten Klein door Scheveningen

Ik vraag hem of hij een stukje mee wil rijden omdat ik toch die kant op moet. Maar Karsten Klein, wethouder Stedelijke Economie, Zorg en Havens (SEZH) geeft me vriendelijk te kennen, dat hij liever zelf rijdt. Dus rijden we even later,  ik achterop mijn eigen snorscootertje, door Scheveningen. 

‘Kijk’, zegt Karsten en hij wijst naar het Norfolkterrein. ‘Daar komen zevenhonderd nieuwbouwwoningen, op zo’n veertig meter van de bedrijven langs de voorhaven, vlak naast het nieuwe Zuiderzeetheater.’

‘Zuiderstrandtheater’, verbeter ik.

‘Nee. Zuiderzeetheater’, houdt Karsten vol. ‘Sjaak Bral heeft dat spiksplinternieuwe, ridicule vierkante blok beton midden in de duinen ooit eens spottend ‘Zuiderzeetheater’ genoemd. En omdat wij, politici, altijd naar de mensen luisteren, noemen wij dat dus nu ook Zuiderzeetheater.’

Op de Hellingweg wijst Karsten me op de voormalige broedplaats van de Haagse Stadspartij op het eiland De Vlook. Ik zie daar nog steeds bevlogen mensen in de weer met van alles en nog wat.
‘Maar dat zal niet lang meer duren’, zegt Karsten, die mijn gedachten raadt. ‘Daar komt een zeilsportcentrum, waar Den Haag eens in de zoveel jaar internationaal mee kan opscheppen.’

‘Vlakbij die zevenhonderd nieuwbouwwoningen?’, vraag ik voorzichtig.

‘Jazeker. En we gaan het daar nog verder volbouwen. Met innovatieve maritieme bedrijven en off-shore ondernemingen. Want geloof me, het zoeken naar werkgelegenheid bij de Scheveningse plannen is voor ons leidend’.

Via de Gevers Deynootweg geraken we op de Noordelijke Boulevard en zien daar iets dat verdacht veel lijkt op de sloop van de wandelpier.

‘Wat gaat hier gebeuren?’, vraag ik verontwaardigd.

‘Scheveningen Bad gaat helemaal op de schop. Wat je nu ziet is het omvérhalen  van het Schateiland. En volgend jaar slopen we het duidelijk mislukte Palaceplein. Alle invalswegen naar Scheveningen worden opengebroken en opnieuw aangelegd. Ook gooien we 20 miljoen tegen de, onlangs vernieuwde, maar nu duidelijk al weer verrommelde Boulevard aan. Ja toch? En de kroon op de vernieuwde strandpromenade wordt een replica van een historische bomschuit en de renovatie van een oud vissershuisje. Tadáá. Dat is leuk voor fotograferende Japanners en Chinezen. Want die brengen tenminste geld in het laatje. De Scheveningers niet. Al die plannen vallen trouwens onder mijn collega Boudewijn Revis, wethouder BinnenStad, Kerngebieden en Buitenruimte (BSKB). Zelf ga ik over de woningen en de havens daar vlakbij.’

‘Het aantrekken van toeristen bij de Scheveningse plannen is voor jullie zeker leidend’, veronderstel ik.

‘Jazeker’, zegt Karsten.

‘Maar net zei je, dat het zoeken naar werkgelegenheid voor jullie leidend is’, zeg ik.

‘Jazeker’, zegt Karsten. ‘Dat bijt elkaar niet, zolang ik er maar niet zelf hoef te wonen.

‘En hoe moet het met de huidige Scheveningse inwoners in de tussentijd? Moeten die maar zolang ergens anders gaan wonen tijdens de uitvoering van al die plannen?’.

‘Nee, natuurlijk niet’, antwoordt Karsten geïrriteerd. ‘Het belang van de inwoners van Scheveningen is bij al die plannen leidend’.

Plots remt hij, stapt af, heft zijn armen ten hemel en zegt: ‘Als je het allemaal zo goed weet, ga je zelf maar weer rijden’.

Kwaad beent hij weg.
Geplaatst op: Vrijdag 24 april 2015 om 08:23 uur
1793967
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld