Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Met woorden maken we het onderscheid

 Wat mogen we allemaal straks nog meer niet zeggen behalve allochtoon, neger, homo, invalide, kannibaal, zwarte piet, gastarbeider, blanke, gehandicapte, debiel, halfbloed, mongool, iemand met een beperking, migrant en bejaarde?
Mag je nog gewoon ‘man’ zeggen? Of is dat zielig voor vrouwen? Mag je nog ‘vrouw’ zeggen? Of is dat zielig voor mannen? Maar het zou toch te gek zijn als we in het vervolg iedere keer ‘mens’ moeten zeggen als we òf een man òf een vrouw bedoelen.
Of is dat dan weer zielig voor dieren?

Gisteren stond de Camembert tijdens de lunch wat ver van me af, zodat ik er niet zo makkelijk bijkon. Ik vroeg aan mevrouw Pasgeld: ’Wil je me de Camembert even aangeven?’. Dat wilde ze wel. Minder leuk is dat natuurlijk voor mensen die Feta, de Gorgonzola, Gruyère, Emmentaler en Cheddar lekkerder vinden. Maar wat had ik dàn moeten zeggen? ‘Wil je me de kaas even aangeven?’. Hoe had mevrouw Pasgeld dan moeten weten wèlke kaas ik bedoelde? Bovendien was dat dan weer minder leuk geweest voor mensen die een voorkeur hebben voor de jam of de chocoladehagelslag die ook op tafel stonden.

De diversiteit van woorden in onze taal is bedoeld om het een te onderscheiden van het andere. Om dus precies duidelijk te maken wat je bedoelt. Stel je voor zeg. Als er maar heel weinig woorden waren zou het een rare boel worden in de wereld voor zover het dat niet al is. Bovendien zouden we na verloop van tijd allemaal een gebarentolk nodig hebben.

Hoe meer woorden dus hoe beter.
Verfijnde woorden, prachtige woorden, groffe woorden, idiote woorden, grappige woorden, ingewikkelde woorden, lovende woorden, beledigende woorden. Noem maar op. Als je dan goed luistert kan je daar niet alleen de bedoeling van degene die ze uitspreekt uit afleiden, ook meteen ook de mate van zijn beschaving!

Dus van mij mag je nog gerust allochtoon, neger. invalide, kannibaal, zwarte piet, gastarbeider, blanke, gehandicapte, debiel, halfbloed, mongool en bejaarde zeggen.
Van mij mag je alles zeggen wat je maar wil.
Als je maar weet dat je, met wàt je zegt en hóe je het zegt, ook jezelf laat kennen.
Geplaatst op: Donderdag 29 oktober 2020 om 07:56 uur
1863177
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld