Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Niet alle zwarten zijn aardig

Niet àlle zwarten zijn aardig. Om van de witten nog maar te zwijgen.
Een van de aardigste zwarten is trouwens Zwarte Piet. ‘Zwarte Piet, Piet, zwarte Piet, wie kent hem niet!’. En uitgerekend Zwarte Piet gaan we opheffen. De discussie daarover begint ieder jaar steeds vroeger. Dit jaar al in de lente.

De wereld wordt steeds onbegrijpelijker. Dat komt waarschijnlijk omdat er steeds meer onaardige mensen zijn, van welke kleur dan ook, die denken dat zij het voor het zeggen hebben. Die denken dat zíj de lakens wel even uit kunnen delen.
En de aardige mensen (die langzaam maar zeker tot de minderheid gaan behoren), zeggen daar niks van. Zo wordt het van kwaad tot erger.

In die hele discussie over racisme van de afgelopen weken mis ik trouwens ieder nuancering. Natuurlijk. Nuance is immers onwelkom, als het gaat om het typeren en het uitdelen van kwade eigenschappen aan een ander.
Soms is een witte aardig en een zwarte niet. Maar vaak is het ook andersom. En dan blijkt pas goed, hoe zwart-wit die hele discussie over racisme is.

Even een paar koppen uit de kranten:
‘Witte mensen zien wij als buitenlander’.
‘Racisme grijpt de wereld aan’.
‘Een zwart kind loopt gevaar’.
‘Maak de zwarte pijn zichtbaar’.
‘De zwarte artiest deed toch al nooit mee’.
Al die ongenuanceerde onzin gaat maar door en gaat maar door. Want als je het nader beschouwt, blijkt het iedere keer weer te gaan over theorie. Terwijl de praktijk, de werkelijkheid dus, hoe je het ook wendt of keert, altijd anders en altijd genuanceerder is dan de leuzen op de spandoeken en het journalistieke populisme in de krant.

Maar met cliché’s win je het nooit. Hoewel sommige witten, zwarten, gelen, groenen en pimpelpaarsen met een rood randje daar anders over schijnen te denken.
Maar hoe moet het dan?
Gewoon ieder geval apart bekijken . Apartheid dus? Ha, ha. Maar dan natuurlijk niet zoals halverwege de vorige eeuw werd bedoeld door de Ku Kux Klan en in Zuid-Afrika. Toen volkeren en rassen tegen elkaar werden opgezet. Nee ik bedoel: gewoon ieder mens apart bekijken. En nooit meer een volk of een ras apart bekijken.

En dat bij voorkeur niet in een groep. Maar met z’n tweeën of met z’n drieën. Want dan kom je meer te weten dan wanneer je denkt het in je eentje beter te weten. Als je goed luistert tenminste.

Dit was dominee Pasgeld. Goedenavond.
 
Geplaatst op: Donderdag 11 juni 2020 om 08:27 uur
1821761
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld