Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Niets is zeker in het leven...

Een van de negen brievenbakken op mijn bureau bevat het opschrift: ‘mogelijke column-onderwerpen’. Met daarin een verzameling artikelen, levenswijsheden en ingevingen die ooit wellicht tot een column zouden kunnen leiden. Wanneer mijn inspiratie me in de steek liet, tastte ik in deze brievenbak. Op zoek naar bezieling en bevlogenheid. Dikwijls tevergeefs. Omdat je bezieling en bevlogenheid natuurlijk niet in een bak kan stoppen. Of omdat de onderwerpen niet meer actueel waren. Of omdat mijn interesse in het onderwerp inmiddels was afgenomen.
Vorige week besloot ik de inhoud van de gehele bak weg te kieperen.
Hierbij een beknopt overzicht van wat u dus niet meer van mij te lezen krijgt:

●Een artikel uit ‘Onze Taal’ met als titel: ‘Onderwijsramp of de juiste koers?’, over de Curriculum.nu-werkgroepen. Onderwijsbobootjes dus, die voor de zoveelste keer het onderwijs willen vernieuwen terwijl het net vernieuwd is. En die nog steeds niet weten, dat èchte onderwijsvernieuwing uit de mensen voor de klas moet komen. En nooit zal plaatsvinden als mensen die níet voor de klas staan gaan vertellen aan mensen die wèl voor de klas staan hoe het moet.
●Een lijst met aftakelingsverschijnselen bij het ouder worden. Dagelijkse irritaties. Vergeetachtigheid. Rituelen. Dat je je bijvoorbeeld na het douchen twee keer afdroogt omdat je al na de eerste keer vergeten was dat je je al had afgedroogd.
●Spreuken. Zoals:
Niets is zeker in het leven, zelfs windstilte duurt maar even. Of:
Er zijn hier op ons dorp zo langzamerhand meer duiven dan mensen. Of:
Ouderdom is een plek waar de vlam van de anciënniteit helder brandt.
●Een reclameslogan van een reisbureau. ‘Volledig verzorgd avonturieren’.
●Een chronologische verzameling uitspraken die vorig jaar opgeschreven werden aan de bar van het Dorpshuis door beheerster Suzanne. Daar had ik al eens uit geput.
●Een lijst met onbegrijpelijke woorden uit mijn Zweedse doorlopers.
Ruispijp. Otoliet. Wipbank. Ketella. Landzaat. Heu. Toddik. Grontenzak. Memel. Epizoen. Agamie. Enzovoort.
●Taaltrends die de afgelopen jaren door taalwatcher Jan Kuitenbrouwer werden gesignaleerd. Zoals luchtvaartbeeldspraak: ‘Aanvliegen’, ‘Landen’, en ‘Doorstart’. Of Nederdutch: ‘Gadgets die kontschoppen’. ‘Dat is niet mijn kopje thee’.
●Een idee over: ‘Betalen, vroeger en nu’. Vroeger legde je gewoon wat geld neer en kreeg je, indien van toepassing, wat wisselgeld terug. Nu: Scans. Codes. Inloggen. Identificeren……
●Een artikel uit de NRC van een half jaar geleden over dat je eerst ‘Ja’ moet zeggen tegen elkaar als je samen seks wil. Omdat anders de ‘onschuldpresumtie’ niet meer van kracht is.
●Een citaat van Frits Bolkestein: ‘Over klimaatverandering heb ik nog nooit een overtuigend verhaal gelezen.
●Een krantenartikel over dat tegenwoordig ruim een kwart van kinderen en jongeren chronisch ziek is.
●Over al die verschillende namen voor het geluid dat vogels maken. Hanen kraaien. Mussen tsjilpen. Duiven koeren . Meeuwen krijsen. Enzovoort.
En dat terwijl we voor het uitstoten van het geluid van al die verschillende menssoorten eigenlijk maar weinig verschillende woorden hebben. Ja, natuurlijk: buurvrouwen kwekken. Burgemeesters bazelen. Oude dametjes keuvelen. En Politici kletsen uit hun nek. Maar dan houdt het wel zo’n beetje op.

Zo. Klaar. Weg ermee. Allemaal in de papiercontainer. Morgen wordt-ie geleegd.
 
Geplaatst op: Donderdag 17 oktober 2019 om 08:46 uur
1764278
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld