Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Nog meer jolijt op de Hofvijver

Er gebeurt tegenwoordig van alles op de Hofvijver. Òp de Hofvijver? Niet in de buurt van Hofvijver? Of op het eilandje in de Hofvijver? Nee. Òp de Hofvijver. Het is de gemeente geen moeite teveel om alles wat maar enigszins de moeite waard lijkt òp de Hofvijver te laten plaatsvinden. Beachvollybal. Klassieke concerten. Noem maar op.

En kan dat dan allemaal zomaar? Zijn die musici en die volleyballers soms toegerust met het vermogen om over water te kunnen lopen? Nee. Natuurlijk niet. Er zijn iedere keer miljoenen euro’s voor nodig om al die zaken òp het water te laten plaatsvinden. Een vloot van pontons. Tonnen zand. Enorme verwarmede partytenten. En dat alles wordt omringd door een soort van witte, Berlijnse muur op het schelpenpad rond de Hofvijver. Dat schelpenpad is dit jaar van 1 juni tot en met 17 juli namelijk maar zeer beperkt beschikbaar voor gewone mensen ‘in verband met evenement’, zo staat er overal op grote, gele borden op de Lange Vijverberg.
Terwijl in voorgaande jaren de niet-betalende liefhebber van klassieke muziek en dans nog zittend op de kadewanden van de Hofvijver konden meegenieten, maken die schuttingen dat nu onmogelijk. Want stel je voor zeg. Dat een argeloze Haagse voorbijganger zomaar eens gratis mee zou kunnen genieten van al dat moois op de Hofvijver. Dat moeten we niet hebben. En zeker niet in Den Haag.

Toch is het natuurlijk een geweldig idee, al dat toeristische jolijt òp de Hofvijver. Ik zou het wel weten. Wat mij betreft wordt het daar één grote aaneenschakeling van internationale attracties. Met wat uitdiepen van de vaarten tussen Scheveningen en het Buitenhof kan de tussenstop van de Volvo-Oceaanrace volgend jaar in de Hofvijver plaatsvinden.
Ook het milieu verdient onze volle aandacht. Een paddenoversteek van de Korte Vijverberg naar de Kneuterdijk zou bepaald geen luxe zijn. Lijkt me enig om al die Japanners en Chinezen naar al die 7855 overstekende padden te zien kijken die dat nu nog, zonder enige aandacht, op de Machiel Vrijenhoeklaan moeten doen.

En ’s winters? Het zou eeuwig zonde zijn als er ’s winters òp de Hofvijver niks te doen was. Daarom stel ik voor om replica’s van de huizen aan de Amsterdamse wallen neer te zetten op pontons in de Haagse Hofvijver. Met echte vrouwtjes erin die dan met hun rokken ietwat opgeschort en hun borsten enigszins ontbloot de mannelijke toeristen proberen over te halen een potje beachvolleybal te spelen. En dat die mannen dan in kleine gondeltjes worden overgeroeid door wethouder Boudewijn Revis himself.

En wat te denken van ’s winters gewoon schaatsen op de Hofvijver?
O, nee. Dat mag niet. Nog in januari 2009 hakten overijverige gemeenteambtenaren dat ijs kapot omdat ze bang waren, dat terroristen op de schaats de gebouwen op het Binnenhof zouden aanvallen. Echt waar! Ze dachten, dat er vast wel terroristen waren die niet konden roeien, niet konden zwemmen, maar wel  konden schaatsen.En die dan zouden wachten tot het ijs dik genoeg was om van dichtbij bommen op het Binnenhof te kunnen gooien.

Maar voor de rest lijkt er òp die Hofvijver toch nog heel wat meer mogelijk dan thans het geval is.
Geplaatst op: Vrijdag 3 juli 2015 om 09:14 uur
1882956
bezoekers
© 2021 - Julius Pasgeld