Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Nog meer reuring in Den Haag

Je ziet het voor je: Een gezellige tafel met wat drankjes erop. Enige heren en een enkele dame hebben zich eromheen geschaard. Het is weer tijd voor het wekelijkse wethoudersoverleg.

Eerst wordt er beleefd geinformeerd naar elkanders welbevinden. Dan wordt de agenda doorgenomen. Iemand schraapt z’n keel en roept bij punt drie: ‘Het moet me van het hart, dat een beetje meer reuring in de stad waarachtig geen kwaad zou kunnen’.

De politieke signatuur van degene die dat zegt doet hier verder niet ter zake omdat dat tegenwoordig in Den Haag eigenlijk nooit meer ter zake doet.

‘Helemaal mee eens, kerel’, zegt een ander wiens politieke overtuiging er ook niet toe doet omdat ze toch allemaal evenveel vriendjes hebben in het bedrijfsleven. ‘Met wat meer reuring zou Den Haag weer op de internationale kaart kunnen komen’.

Men dient hierbij te beseffen, dat ‘reuring’ een typische VVD-uitdrukking is waarmee men op elitaire wijze afstand wenst te scheppen van het dikwijls toch wat volks aandoende uitgaansvermaak.
Voor het laatst werd het woord in 2012 gebezigd door PvdA-wethouder Rabin Baldeswingh die daarmee wilde bewijzen dat hij er in Den Haag zo langzamerhand ook een beetje toe deed.

‘Ja, ja’, zegt weer een ander. ‘Maar meer reuring is alleen mogelijk als het ’s nachts gaat leven in de stad. Het ontbreekt nu volstrekt aan Haags nachtleven. Dat zal er toch eerst moeten komen.’
‘Helemaal mee eens’, doet iemand een duit in het zakje. ‘Weet je wat? We schaffen de sluitingstijden van de Haagse uitgaansgelegenheden gewoon af!’
‘Waarom hadden we die indertijd eigenlijk ingesteld?, vraagt iemand. Maar dat weet niemand zich meer te herinneren.

Nu  is het zo, dat er in Den Haag vijf ‘uitgaanskernen’ zijn. Het Plein. De Grote Markt. Het Buitenhof. Het Spui. En Scheveningen bad. Alles wat alcoholhoudende drank mag schenken blijft daar de hele nacht open. In andere delen van de stad is twee uur de uiterlijke sluitingstijd.

‘Weet je wat?’, klinkt het luid en helder. ‘Als we de sluitingstijden nu eens overal in Den Haag schrappen? Dan komen ze niet allemaal tegelijk meer met hun dronken koppen schreeuwend uit die cafe’s maar dan gaat dat druppelsgewijs gebeuren. Dan heb je de hele nacht lallende mensen door de straten. En dat niet alleen in de vijf uitgaanskermen. Maar in heel Den Haag. En als we dan ook de wat kleinere zijstraatjes er bij betrekken en we geven overal toestemming voor live muziek wordt het pas echt reuring in Den Haag’.

Iedereen rond de tafel knikt instemmend. Eindelijk eens overeenstemming. Na al dat politieke geharrewar van de laatste tijd was dat ook wel weer eens nodig ook. Toch lijkt er hier en daar nog wat twijfel.

‘Een megadisco in een woonwijk?’, veronderstelt een onervaren bewindvoerder benauwd. Maar hij wordt onmiddellijk overruled door een wat listiger collega die hem in de rede valt met: ‘Wat heet woonwijk man? Heb je al eens gedacht aan de nieuwe hipheid van de Binckhorst?’

‘Reuring! Reuring! Reuring! Reuring!’, roept nu iedereen in koor. Allen zijn er  heilig van overtuigd dat de aantrekkingskracht van de stad nu geheel van hen afhangt.

En de bewoners?

Ach. Men kan zich tegenwoordig bij de gehoorspecialist voor een kleine 100 euro speciaal naar maat gegoten gehoordopjes laten aanmeten waarmee men gegarandeerd níets meer van de buitenwereld hoeft te vernemen.
Geplaatst op: Vrijdag 18 december 2015 om 08:55 uur
1793941
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld