Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Nooit ver weg

Er gebeurt van alles in en rondom ons dorp hier in Zeeland. We wonen er nu al tien jaar maar tasten nog steeds in het duister waar het gaat om een groot aantal zeden, gewoonten, gebruiken.
De handboogschietingen bijvoorbeeld.
In Oudelande is bij deze gebeurtenis tijdens de eerste, tweede en derde wip een aantal deelnemers hoofdvogel, zijvogel en kal geworden. En tijdens wip twee in Ovezande hebben een paar mensen het zelfs tot 1e, 2e en 3de klep gebracht. Om nog maar te zwijgen van de alom geëerde ‘vliegende vogel’. Na al die jaren hebben we nog steeds geen idee waar het over gaat.

En neem nou de ODP.
Dat is vaste prik op de tweede vrijdagavond van de maand in cafe Baarendse in Goes. Na veel speurwerk kwam ik er achter dat de letters ODP staan voor: Om Den Potkachel. De muzikanten van plaatselijke bands zoals The Willies en The Jake Schmidtband spelen daar boven op een biljarttafel. Pas als de cafebezoekers op de andere biljarttafels springen om daar verder te dansen weten de bands dat ze het goed hebben gedaan.
Andere aktiviteiten in cafe Barendse zijn de Nacht van het Kloppend Hart en de Suffe Tutten.

Ons dorpje valt samen met 12 andere dorpen, waaronder het dorpje Borssele met twee s-en, onder de gemeente Borsele met één s. Het gemeentehuis van Borsele ligt in Heinkenszand. Begrijpt u wel?
In de gemeenteraad van Borsele kunnen moties worden ingediend die niks te maken hebben met de te behandelen punten op de agenda. ‘Moties vreemd aan de orde van de dag’, heten die.
Op 6 december jongstleden diende de heer De Putter een motie vreemd aan de orde van de dag in waarin het college werd opgeroepen om op zeer korte termijn in gesprek te gaan met het college van de gemeente Kapelle om tot een mogelijke fusie te komen. De motie werd verworpen.

Maar er is nog veel meer aan de hand.
Zo organiseert de Trim- en Ontspanningsvereniging Nisse TON eens in het jaar een ‘spooktocht voor vrouwen’. Daarbij is het de bedoeling dat vrouwen zich tijdens de schemering in hun eentje door geheimzinnige landschappen bewegen. Mannen springen dan ineens achter bomen vandaan en roepen ‘Boe!’. Kleine geheimzinnige geluidjes worden afgewisseld door hevig gekrijs en gegil. Verblindende lichten flitsen onverwacht op.
Zoiets. Denk ik. Ik weet het niet. Ik zit maar wat te verzinnen. Maar ik kan eigenlijk niets anders bedenken dan dat het er tijdens zo’n spooktocht zo aan toe zal gaan. Bij de volgende spooktocht meld ik me graag aan als vrijwiller. En zal dan wat nauwkeuriger verslag doen.

En verder heb je hier in de Zak van Zuid-Beveland nog anti- hagelkanonnen. In tal en last. Als er een hagelbui dreigt schieten de fruittelers vanuit verticale trechters op zeecontainers elke zeven seconden met enorme knallen acetyleen de lucht in. Dat moet er dan voor zorgen dat enkele kilometer hoger de hagelstenen veranderen in waterdruppels. Zodat er geen schade meer aangericht kan worden in de talloze appel- en perenboomgaarden.
Een tijdje terug lieten de fruittelers, ten overstaan van enkele bezwaarmakende partijen, zien hoe dat ging. Om daarmee aan te tonen dat het allemaal absoluut niet schadelijk was voor het milieu.
‘Kijk’, zeiden ze en wezen naar een paar nabijgelegen bomen. ‘Kijk. De vogeltjes die daar in zitten vliegen niet eens eens weg. Die schrikken heus niet van die knallen. Eigenlijk is er dus niks aan de hand’.
Een hardnekkig gerucht wil, dat de fruittelers na afloop van de de demonstratie, nadat iedereen was vertrokken, de ladders tevoorschijn haalden om de opgezette vogeltjes weer uit de bomen te halen.

Zo hoeven wij hier nooit ver weg om het leven zelve te ervaren.
 
Geplaatst op: Donderdag 27 december 2018 om 08:36 uur
1564783
bezoekers
© 2019 - Julius Pasgeld