Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

`Omdat het hier nou eenmaal zo gaat, meneer`

Onlangs bereikte me een verhaal dat ik beslist de moeite waard vond om op deze plek door te geven. Het gaat alsvolgt:

In een kooi zitten allemaal apen. In die kooi wordt een banaan opgehangen en daaronder een trap gezet. Het duurt niet lang of er gaat een aap naar die trap om de banaan te bemachtigen.
Zodra die aap een voet op de trap zet, worden alle apen natgespoten.
Een poosje later probeert diezelfde aap, of een andere aap het nog eens.
Met hetzelfde gevolg: weer worden alle apen nat.
Als er daarna nog een aap is die het waagt de trap op te gaan, zullen de andere apen hem dat beletten.

Nu wordt er één aap uit de kooi gehaald en een nieuwe aap binnen gebracht. Die nieuwe aap ziet die banaan natuurlijk en wil de trap op. Tot zijn schrik springen alle apen hem op de nek. En als hij het nog eens probeert weer. Nu weet hij het: als hij de trap op wil wordt hij in elkaar geslagen.

Dan halen ze een tweede aap uit de kooi en doen er weer een nieuwe in. Die wil natuurlijk de trap op en krijgt een pak slaag. De vorige nieuwe aap neemt ook enthousiast deel aan de afstraffing.

Een derde oude aap gaat eruit en een derde nieuwe komt erin. Er gebeurt hetzelfde. Twee van de apen die op hem inbeuken hebben echter geen idee waarom je die trap niet opmag.

Weer een oude aap eruit. Weer een nieuwe erin. Enzovoort. Totdat alle apen die ooit het natspuiten hebben meegemaakt, vervangen zijn.
Niettemin gaat er nooit een aap de trap meer op.

‘En waarom is dat?’, vraagt een dierentuinbezoeker aan de oppasser.

‘Omdat dat hier nou eenmaal zo gaat, meneer’, is het antwoord.

Een prachtig verhaal.
Toen ik het las wist ik ineens waarom de halve wereldbevolking liever op een schermpje zit te turen en te wrijven, dan de gewone dingen te doen, die nou eenmaal gedaan moeten worden.

Ik wist ineens waarom we het onszelf, in al onze verwoede pogingen om het ons nóg makkelijker te maken dan we het al hebben, zo vreselijk moeilijk maken.

‘Omdat dat hier nou eenmaal zo gaat, meneer’.
 
Geplaatst op: Donderdag 8 februari 2018 om 08:42 uur
1549229
bezoekers
© 2019 - Julius Pasgeld