Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Onder de wol met Cora van Nieuwenhuizen

‘Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft vorige week een nachtje doorgbracht in Aalsmeer om de geluidsoverlast van Schiphol te ervaren’, zo lees ik in de NRC.
Geweldig!
Ik zie het voor me:
Uit oogpunt van besparing op haar onkostenvergoeding neemt ze natuurlijk geen hotel maar maakt een afspraak met een van haar Aalsmeerder kennissen teneinde bij hen een nachtje te mogen doorbrengen. En zo belt ze daar enige tijd later aan met in haar rugzakje een nachtpon, een tandenborstel, wat gezichtscrème en schoon ondergoed voor de volgende dag.
Voor het slapen gaan drinken ze nog samen gezellig een glaasje waarna Cora zich naar de logeerkamer begeeft waar ze lekker onder de wol kruipt, het licht uitdoet en zich prepareert op de geluidsoverlast van Schiphol.
Maar na een half uur… niks. En na een uur nog steeds niks.
Doodse stilte.
Of wacht… hoort ze daar toch iets?
Een ver geluid van een vliegtuigmotor?
Of is het het geloei van de wind door de kale takken van de bomen?
Nee. Wacht eens. Het is het gekwaak van ganzen in de nabijgelegen Westeinderplas.
Of is het nou toch een vliegtuig?
Nee. Het is weer weg.
En zo blijft onze minister urenlang wakker. Niet vanwege de geluidsoverlast. Maar vanwege de stilte.

In de NRC wordt de vraag opgeworpen of de luchtverkeersleiding van te voren wist dat minister Van Nieuwenhuizen die nacht op geluidhindercontrole zou gaan. Zodat ze de vliegtuigen via een ander traject het luchtruim hadden kunnen laten kiezen. Maar dat zou de bewindsvrouw niet hebben gepikt, zou ze later zeggen.
Een feit is echter, dat er ’s nachts überhaupt geen gebruik mag worden gemaakt van de Aalsmeerbaan. Wel van de Zwanenburgbaan. Aan de zuidzijde van die baan stijgen ook ’s nachts nog wel eens vliegtuigen op, of landen daar. Vanaf de Kaagbaan stijgen ’s nachts ook vliegtuigen op. Maar nooit over de locatie waar de minister trachtte haar slaap al dan niet te vatten.
En uitgerekend in die nacht vlogen er helemáál geen vliegtuigen over het bed van minister Cora.

Toeval?
Of is er meer in het spel?
Want waarom, zo vraag je je handenwringend af, gaat Van Nieuwenhuizen niet af op de gegevens van de geluidsmeetpalen die al 25 jaar rond Schiphol staan opgesteld?
Op die vraag hebben de omwonenden echter al antwoord. Die meetpalen meten niet de pieken waar de omwonenden wél iedereen van wakker liggen, maar alleen de gemiddelen waar niemand van wakker ligt.
Dus waarom gaat Van Nieuwenhuizen dan eigenlijk niet af op de dagelijkse ervaringen van de omwonenden zélf die daar al jaren wonen?
Dat lijkt me in ieder geval beter dan zèlf eens één keer te gaan luisteren in een nacht dat er helemaal niks overvliegt.
 
Geplaatst op: Donderdag 20 februari 2020 om 08:35 uur
1764263
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld