Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Op de stoel van God

Den Haag heeft weer eens wat. De Westduinen moeten weer net zoals vroeger worden. Wat hopen zand, wat helm en een zooitje knijntjes. Opdat het een voedingsbodem zal zijn voor nieuwe diversiteit. Daartoe dient alles wat er nu in de duinen groeit en bloeit rigoreus te worden verwijderd.
Alles. Ook alle bomen waaronder prachtige verwaaide zeedennen. En verder rimpelroos, duindoorn en duinriet dat zich tegen beter weten in een plek heeft weten te veroveren dank zij de ondoorgrondelijke natuurwetten waar zelfs de heer Hans Lucas geen weet van heeft.

Hans Lucas? Wie is dat nou weer? Dat zal ik even uitleggen. Hans Lucas is de man die op de stoel van God is gaan zitten. De actor intellectualis achter de grote uitroeiing in de Westduinen, zal ik maar zeggen. De man die over enige tijd met kettingzagen, drag-lines, grondverzetmachines en alles wat God nog indertijd nog niet ter beschikking had toen hij de aarde schiep, de Westduinen weer in een grote zandmassa zal veranderen. Opdat er op den duur weer rimpelroos en duindoorn zal gaan groeien.
Als we tenminste weer netjes op de paden blijven lopen.

Enige maanden geleden schreef ik op deze plaats ook al over het onzalige plan van Hans Lucas. Ik schreef toen, dat we meneer Lucas toch ook niet gaan ontrimpelen, in een luier hullen en hem in een kinderwagen voortduwen om hem weer net als vroeger te krijgen.
Nu heb ik het alweer over hem. Want onlangs had ik de eer hem persoonlijk te ontmoeten in het Milieucafe van het Haags Milieucentrum in het Nutshuis. We raakten in gesprek. Het bleek, dat hij totaal niet onder de indruk was van mijn grappen en grollen in die column. Integendeel. Hij had mijn geschoffeer helemaal niet erg gevonden. Wel leuk zelfs. Ja. Jezus Mina. Wat moet ik dán nog?

Nou, vooruit. Nog één keer dan, meneer Lucas. U wilt dus terug naar vroeger. Een soort museum maken van de Westduinen. Met kaartjes bij de ingang. Zo van: kijk eens wat daar allemaal vroeger groeide. En nu niet meer.
Oke. Maar wees dan een kerel. En hou het daar dan niet bij. Nee. Als U dan toch over zulke wonderbaarlijke gaven beschikt, onderwerpt U ook de rest van Den Haag aan zo’n behandeling. Maak de automobielen weer onbetaalbaar voor de gewone man en stel auto’s slechts ter beschikking aan artsen en aan de brandweer. Om maar eens wat te noemen. Laat ’s zomers weer eens een gezellige open tram rijden van Den Haag naar Scheveningen. Sloop met nietsontziende (Norderiaanse?) ambitie alle hoogbouw rigoreus weer even snel uit de bebouwde kom van Den Haag als het verrezen is en stel daar vriendelijke, leefbare laagbouw voor in de plaats. Draai het inwonertal van de residentie eens flink terug opdat de korte lontjes weer wat langer worden en er geen rigide beveiligingsmaatregelen meer nodig zijn. Verplicht de Haagse wethouders om weer eens op de fiets naar het werk te gaan in plaats van met helicopters. Verplicht ze voor mijn part om weer pruiken op het hoofd te dragen. Kortom, durf maatregelen te nemen die de vergissingen van de mens inplaats van de schepping van Onze Lieve Heer ongedaan maken.
Kijk. Dan ben je pas een vent.

Maar de weerloze duinen vernielen?
Dat is zoiets als het zwakste jongetje uit de klas eens flink op z’n bek timmeren.
Vindt u mijn columns nog steeds zo leuk, meneer Lucas?
Geplaatst op: Vrijdag 29 januari 2010 om 12:13 uur
1821664
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld