Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Op zoek naar het geluk

Wie op zoek is naar het geluk doet er goed aan internet te raadplegen. Want als ze het dáár niet weten, weten ze het nergens.
We googelen  ‘geluk’ en kijk eens aan: wat een geluk! Tientallen pagina’s met aanbieden vol geluks-consulenten en geluks-therapeuten. Allemaal met maar één doel: geluk schenken aan wie er naar op zoek is. Tegen betaling uiteraard. Want al die consulenten en therapeuten weten namelijk precies waar het geluk te vinden is. In mijn portemonnee.

Wie op zoekt is naar geluk is per definitie ongelukkig. Je gaat namelijk niet zoeken naar iets dat je al hebt. Als we zoeken naar geluk op internet, vinden we vooral veel afbeeldingen  van geluk. Van parende snuitkevers bijvoorbeeld. Van een visser die acht vissen tegelijk vangt in de Bosporus. Of van de uitverkoop in het winkelcentrum Arendshof in Oosterhout. Want onderzoek heeft uitgewezen, dat meer dan de helft van de vrouwen het ultieme geluk ervaren als zij iets met korting kunnen kopen.

Iemand die veel over geluk wist was Desiderius Erasmus. Erasmus heeft ooit gezegd dat het ultieme geluk is, te willen zijn wie je bent. Let wel: te wìllen zijn wie je bent. Want als je gewoon bent wie je bent heeft dat niks met geluk te maken. Willen zijn wie je bent dus. In dat licht gezien was de uitspraak van Bridget Maasland op z’n minst opmerkelijk toen ze zei, dat ze ultiem gelukkig was na een stamceltransplantatie in haar wenkbrauw. Dat deed ze overigens om het fenomeen ‘eeuwige jeugd’ te onderzoeken in haar programma ‘Hoe word ik gelukkig’. Wilde Bridget Maasland zijn wie ze was toen ze die operatie onderging? Nee. Want als je wil zijn wie je bent moet je je juist niet laten opereren. Dus hoe dat nou zat met dat ultieme geluk van Bridget Maasland is, in het licht van die uitspraak van Erasmus, in ieder geval niet erg duidelijk.

Tijdens onze queeste naar het geluk op internet komt ook een zekere Anja aan het woord. Ze belooft ons, dat het ultieme geluk ‘ons verder dan de verste sterren zal voeren’. Vreselijk. Dan maar liever een beetje sip en sikkeneurig. Want ik krijg het al benauwd als ik verder dan 10 kilometer van mijn woning geraak. Nee. Dan Sogyal Rinpoché. Sogyal is goeroe. Dat zegt hij zelf op internet. Geluk, zo zegt hij, is het leren kennen van je ware natuur en bevrijd raken van hoop en vrees. Nou nou. Is me dat even mooi gezegd. Maar ja. Volgens sommigen bestaat de ware natuur van de mens uit een onvermogen tot enig goed en een neiging tot alle kwaad. Hoe kom je zonder hoop en angst dan ooit nog verder op deze aardkloot? Misschien helpt de ‘Steen van Geluk’ wel. Die steen bestaat uit het mineraal Aragoniet 2382 en is verkrijgbaar voor de luttele som van 8,50 euro, exclusief BTW. Vandaag besteld bij Sandra Bijoux, morgen in huis.

Ingrid de Vries vertelt op internet dat ze gelukkig wordt van lieve mensen om haar heen, van de zon op haar huid, van huppelen en van het laten knallen van bubbeltjesplastic.
Ingrid komt er, wat mij betreft het dichtste bij.
Zon. Huppelen en het knallen van bubbeltjesplastic.
Misschien zouden die 1,1 miljoen mensen in Nederland die anti-depressiva slikken dat eens in hun oren moeten knopen.
Geplaatst op: Vrijdag 31 mei 2013 om 09:32 uur
1793431
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld