Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Openluchtbal in de Grote Marktstraat

De Grote Markstraat in Den Haag is opnieuw ingericht met luxe bestrating en tamelijk bijzonder vormgegeven bankjes. Ook het ontwerp voor de verlichting is inmiddels bekend: geen gigantische kroonluchters, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar een reeks kleine, sierlijke druppels die van kleur kunnen veranderen. Zodat het winkelend publiek met extra allure begeleid wordt op hun zoektocht naar hun gading.

Bij de renovatie van de Grote Marktstraat is zorgvuldig getracht om alles wat ook maar een heel klein beetje doet denken aan het echte leven te verwijderen.
Want dat zou de kopers van al die prachtige hebbedingen, snuisterijen en statussymbolen in de omliggende warenhuizen alleen maar afleiden. Toch?

Dus:
-Geen kiosken meer waar je vroeger nog gewoon zonder grandeur een bosje bloemen of een stroopwafel kon kopen.

-Geen muzikanten of bedelaars meer die proberen je wat geld af te troggelen omdat ze zelf geen geld hebben voor een bosje bloemen of een stroopwafel

-En vooral geen groen meer. Want groen leidt af van de drang tot kopen. Groen groeit immers vanzelf. Groen is niet onderhevig aan trends, modes, begeertes, aandriften, lusten of bevliegingen. Groen kost niks. En natuurlijk weet de Haagse wethouder van ontgroening en verdichting, Boudewijn Revis net zo goed als ik, dat een paar mooie, grote bomen en wat struikgewas de plaats innemen van minstens één blits etablissement waar het goed geld verdienen zou zijn geweest. Zodat dat groen indirect toch geld kost. Maar een paar bomen en struiken? Toe nou. Is dat soms teveel gevraagd?  Al was het alleen maar om het evenwicht tussen schijn en werkelijkheid weer een beetje te herstellen.
Maar nee dus. Geen bomen en struiken in de openluchtbalzaal van Den Haag.

-Ook geen anarchie. Want wat was het toch kostelijk: de strijd tussen de fietsers en de wandelaars in de Grote Marktstraat. Een Janboel was het. Wat zeg ik? Complete anarchie! Eindelijk leerden de mensen in de Grote Marktstraat weer eens zelf uitkijken. Eindelijk leerden ze daar weer eens rekening houden met elkaar zonder daartoe gedwongen te worden door allerlei afbakeningen, tekens op de weg, verkeersborden of andere bemoeizucht. Al was het alleen maar, omdat je elkaar, als het puntje bij paaltje komt, toch niet echt overhoop rijdt. En omdat je -als je een keer bijna bent aangereden omdat je dacht dat die donkerder strook op de weg ook voor voetgangers was- een tweede keer wèl beter uitkijkt. En dus weer wat geleerd hebt.
Maar nee. In de Grote Marktstraat komen weer duidelijke fietspaden en zebrapaden zodat iedereen geheel conform de wens van de bovenbaasjes ordelijk zijn hoeden en petten en damescorsetten kan aanschaffen.

De opknapbeurt van de Haagse Koopgoot heeft 13 miljoen gekost.

Dertien miljoen euro om de werkelijkheid buiten te sluiten en nog meer koopkracht binnen te halen.
Geplaatst op: Vrijdag 23 oktober 2015 om 08:43 uur
1794005
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld