Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Over kroonluchters en kiosken in Haagse koopgoten

Om nog meer ontevreden mensen naar de koopgoten te lokken wil het Haagse gemeentebestuur kroonluchters in de winkelstraten hangen.
Geweldig! Wordt het nòg aantrekkelijker om je geld weg te gooien. Kopen! Kopen! Kopen!.

Het zou allemaal zo erg niet zijn, als de ondernemers die kroonluchters zêlf zouden betalen. Maar nee. Het geld voor de kroonluchters wordt welwillend beschikbaar gesteld door het Haagse gemeentebestuur. Van de VVD kan je dat verwachten. Dat is nou eenmaal de partij van de ondernemers. Maar in Den Haag staan ook de socialisten voorop als het erom gaat de kloof tussen arm en rijk te vergroten.

‘Jawel’, roepen ze bij de PvdA voordat u ook nog maar iets gezegd heeft. ‘Het belang van het bedrijfsleven is ook in het belang van arbeiders, bedienden en ander ‘minder’ volk. Dat belang komt tenslotte uiteindelijk ook ten goede aan de onderkant van de samenleving.’

Nou, dat hebben we gezien de afgelopen jaren. Àls dat geld al ten goede zou komen aan de gewone Hagenaars dan kunnen ze het gelijk weer ophoesten voor een krankjorum Spuiforum. Of een gemeentelijke investering van kroonluchters in de winkelstraten. Terwijl het allerminst zeker is, of dat wat zal gaan opleveren. Gokken dus. Met geld van de inwoners.

Hagenaars kunnen hun geld trouwens ook gemakkelijk zelf kwijt. In de nieuwe goktenten van Harry Ballemaker. Ook aan het Spui. Typisch Den Haag in de bocht waar het gaat om een visie op menselijk geluk: drie citroenen of kersen op een rij. Inplaats van van enig besef van geestelijk welbevinden bij jezelf.

Nog zoiets: behalve de bomen aan de Laan van Meerdervoort moeten nu ook de kiosken uit de Grote Marktstraat weg. Geen bloemen, geen ijs en geen stroopwafels meer. De uitbaters van die kiosken stonden er al 30, 55 en 75 jaar. Maar dat is nu ineens niet chique genoeg. Chique flauwe kul. Dat mag wel in Den Haag. Dat is goed voor de economie. En wat goed is voor de economie is goed voor Den Haag. En wat goed is voor Den Haag is tegenwoordig erg slecht voor de Haagse inwoners.

Laatst kreeg ik een reactie van een zekere Jan Vergeer uit Voorburg. ‘Pasgeld’, zo schreef hij in de vaste overtuiging dat hij voor gemopper bij mij aan het goede adres was. ‘Pasgeld, er staat nu al jaren een ijscokarretje pal naast het standbeeld van Willem van Oranje aan het Noordeinde. Dat is rampzalig voor de historische omgeving. De vergunning van die ijsventer moet onmiddellijk worden ingetrokken. Kunt u mij helpen dit, al dan niet via de winkeliersvereniging Winkelgebied Noordeinde, te bewerkstelligen?’

Kijk. Dat bedoel ik nou.
Zijn het niet de belangen van het bedrijfsleven of de politici, dan zijn het wel de belangen van historici met oogkleppen op.

Weet je wat? Als de lokale Haagse politici nou eens allemaal het eerste vliegtuig namen naar Broadway? En als de superbaasjes van het Haagse bedrijfsleven eens spoorslags verdwenen richting Las Vegas? En als de Haagse geschiedenisfanaten nou eens allemaal naast Willem van Oranje op dat paard aan het Nordereinde gingen zitten?

Dan zou het voor de gewone Hagenaars weer een stuk prettiger toeven zijn in hun eigen stad.
Geplaatst op: Vrijdag 5 juli 2013 om 09:32 uur
1793463
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld