Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Over terreur gesproken

Ik schrijf ik nu al 25 jaar columns over van alles en nog wat. Maar nog nooit over het terrorisme. ‘Moet jij daar ook niet eens wat over schrijven?’, kreeg ik na de laatste onlusten te horen. Nee dus. En daarmee ben ik waarschijnlijk de enige in Nederland die daarover nog nooit een duit in het zakje heeft gedaan. Sorry hoor. Maar ik weet gewoon niks van terrorisme af. En met al die hijgerige journalistieke stellingnames, zienswijzen en overtuigingen in de kranten wordt dat er echt niet beter op. Tussen de regels door las ik, dat ze bij Charlie Hebdo de pest hebben aan Mohammed. En dat een paar gestoorde kwasten de pest hadden aan Charlie Hebdo. Nou en? Mag het? Tot het moment dat ze de wet overtraden was er niks aan de hand. Ik heb de pest aan wethouders. Zo mankeert er aan iedereen wel wat.
En nou hoor ik u denken: ‘Ja. Mooie boel. Maar je piept heus wel anders als je door aanhangers van bepaalde Haagse wethouders bedreigd zou worden. Om er nog maar over te zwijgen als ze je dood zouden schieten. En dan zou ik terugroepen: ‘Nee, nee en nog eens nee. Ik laat me niet verleiden tot een als-dan discussie. Met al die als-dan-redenaties heb je, voor je het weet, een vergunning nodig om je neus te snuiten!’

Waar zullen we het deze week dan wèl over hebben? Weet je wat? We doen iets met de dagelijkse werkelijkheid, gelardeerd met een scheutje schrikbewind en een toefje onderdrukking voor de liefhebbers. Daar gaat-ie!

Iedereen is tegenwoordig met duim en wijsvinger te vinden achter z’n contactdoosje. Contact met de samenleving, contact met het werk, contact met z’n bank. En schrikt zich dan iedere keer weer de tandjes van een hijgerige aankondiging ter zake van z’n zuurverdiende centjes.
Ik wel in ieder geval.

‘Uw internetbankieren is geblokkeerd!’, las ik onlangs op mijn contactdoosje. ‘Uit onze gegevens is gebleken dat uw RaboBank account mogelijk door een derde ongeautoriseerde partij is betreden.’ En dan nog een hele meuk waaruit blijkt dat je niet meer kan internetbankieren totdat je voor de zekerheid je gegevens hebt teruggemaild naar die derde ongeautoriseerde partij. Nou ben ik toevallig helemaal niet bij de RaboBank. Maar dat realiseer ik me altijd pas, nadat ik geschrokken ben.

Een dag later: ‘CJIB Verkeersovertreding! U heeft nog een bedrag bij ons openstaan wegens het overtreden van een verkeersvoorschrift. Wij sommeren u voor de laatste keer om het openstaande bedrag van EUR 52,50….’ Enzovoort. Inclusief origineel vignet van de Rijksoverheid. En daarna wordt de manier, waarop dat bedrag moet worden overgemaakt, zó ingewikkeld beschreven, dat je bijna zou gaan denken dat het toch van de échte Rijksoverheid is.

En nog diezelfde dag: ‘Automatische incasso is mislukt!’. Inclusief echt KPN-vignet.
‘Geachte klant, De betaling op 7 januari 2015 via de automatische incasso is mislukt, wij hebben u reeds een brief geschreven om de betaling te voldoen ten belope van 52,50 euro….’ Enzovoort.
‘Ten belope van?’ ‘Ten belope van?’ Dat is zelfs voor de KPN te gewichtig. Dus daar hou ik al op met lezen. Maar alleen omdat ik misschien iets meer van de Nederlandse taal weet dan de gemiddelde Nederlander. Maar hoe moet dat met al die inwoners die het Nederlands minder machtig zijn?

Weet je wat? Als we nou eens met z’n allen op een plein gaan staan om te laten zien, dat we genoeg hebben van de terreur van oplichters, afzetters, bedriegers en zwendelaars en al die anderen die met hun jatten in onze portemonnee zitten.

Ik zal u voorgaan! Desnoods met een doornenkroon op mijn kop.
Geplaatst op: Vrijdag 23 januari 2015 om 09:08 uur
1793983
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld